«Данас је украјинска страна предала Војсци ДНР тело погинулог војника Савјан Александра Константиновича који је херојски погинуо и претходно био зверски мучен од стране украјинског злочинца и командира 92 бригаде Никољука.

 

Са циљем оправдавања пред војном командом командир 92 бригаде Никољук наредио је својим јединицама да заробе војника ДНР како би га представиле као диверзанта који је припремао териристички напад на територији под контролом украјинске војске. Приликом заробљавања он је рањен у ногу. Током евакуације на територију под контролом ВСУ он је подвргнут мучењу са циљем да призна да је наводно припремао терористички напад. Након што нису успели да од њега узму лажни исказ он је убијен тако што му је пуцано у главу.

 

Важно је напоменути да су на телу погинулог примећене рупе од метака у пределу колена и главе, што значи да је он прво рањен у ногу а потом да му је пуцано у главу. Супротан редослед не би имао ефеката.

 

Ова чињеница показује право лице украјинских нациста као и њихов однос према заробљеницима.

 

Важно је напоменути да украјински стручњаци спроводе медицински третман како би изменили облик рањавања и мењајући облик ткива и костију покушавају сакрити трагове злостављања као и утврђивање, путем експертизе калибар оружја као и раздаљину са које је особа рањена.

 

Ово представља још један чин нехуманог исмејавања заробљеника који није у могућности да пружи отпор и супротстави се немилосрдним џелатима.

 

Комисија за истрагу ратних злочина украјинске војске која делује у ДНР саопштила је да ће покренути кривични поступак и спроведена истрага у вези кршења људских права и међународно признатих правила обичаја ратовања.

 

 

 

 

Тагови: ;