Посланик Украјинске Раде (скупштине) Александар Онишченко, који послује у сфери нафте и гаса, рекао је данас да породица америчког државног секретара Џозефа Бајдена има пословни интерес у Украјини.

 

Џо Бајден и његов син Хантер Бајден

 

Бизнисмен који је од кривичног гоњења побегао у Велику Британију је рекао да су га током састанка са представницима Министарства правде САД питали о везама Бајдена са Украјином. Амерички званичници су посебно били заинтересовани за однос америчког државног секретара са бившим министаром Николајем Злочевским који је напустио земљу.

 

Онишченко је рекао да се тада разговарало о пројектима добијања гаса из шкриљаца, који су били намењени за велике америчке компаније, али да на крају дођу у посед заједничке компаније Yuzgaz B.V Злочевског и Игора Кононенка — сарадника председника Украјине .

 

«Бајденов син већ одавно ради са Злочевским и његова породица такође учествује у свему томе», рекао је бизнисмен.

 

 

Он је додао да је састанак Злочевског и Кононенка који се недавно одиграо био посвећен управо овом питању. Према његовим речима, ускоро ће се вероватно и видети како се уговори о бушењу и хидрауличком ломљењу додељују компанијама повезаним са бившим министром.

 

Априла 2014. године је постало познато да син шефа америчког Стејт департмента Хантер Бајден ради у украјинској нафтној компанији «Бурисма», чији је сувласник Злочевски. Недавно је прес служба те компаније саопштила да су у Украјини званично затворени сви предмети против бившег министра и структура повезаним са њим.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;