Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин изјавио је данас да америчка Амбасада у Приштини, уместо да чува мир, оправдава најаву насиља и претње оружјем и позива на кршење Бриселског споразума.

 

 

Реагујући на изјаву портпарола Амбасаде САД на «Косову» Џеј Мишел Шон да САД поштују право тзв. «Косова» да «управља својим границама» и да су «подржале акцију косовских институција да се спречи долазак воза у Косовску Митровицу», он је рекао да Приштина никада, па ни у том случају, није деловала самостално.

«Специјалне јединице косовске полиције `Росу` нису биле на Јарињу да чувају прелазе или контролишу возове. Сценарио изазивања сукоба са Србима, који не би прошао без крви, био је припремљен и одобрен, а кршење Бриселског споразума подржано и прећутано. Да је тако потврдило је саопштење амбасаде САД у Приштини», рекао је Вулин за Тањуг.

 

Према његовим речима, премијер Србије Александар Вучић поступио је као храбар и одговоран државник и није допустио да Срби буду увучени у крвопролиће.

«Зато је неуспела акција `Росу` морала бити оправдана политичком подршком Амбасаде САД у Приштини. Уместо да чува мир, Амбасада САД у Приштини оправдава најаву насиља, уместо да штити Бриселски споразум, Амбасада САД у Приштини подржава његово кршење, уместо да тражи формирање Заједнице српских општина, она правда претње оружјем», навео је Вулин.

Он је поручио да су за мир потребне две стране, за сукобе и рат само једна, а посебно када једна страна мисли да за рат има подршку моћне и велике силе.

«Ако Амбасада САД у Приштини хоће мир на Косову и Метохији морала би да престане да оправдава насиље и позиве на рат. За поступке Приштине одговорност сносе сви који њене поступке одобравају, подстичу и оправдају», рекао је Вулин.

Тагови: ; ;