Специјалне службе САД  су покушале да врбују руског дипломату, приликом куповине лека за бившег председника владе Јевгенија Примакова. Ово је изјавила Марија Захарова у недељу  гостујући у емисији на ТВ каналу » Русија 1 «.

Захарова  је изјавила да је Примакову терапијом преписан лек који се једино имао набавити у САД. Један од дипломата је послат да купи лек, поневши са собом десет хиљада долара које су сакупили породица и пријатељи Примакова.

 

Захарова  је такође истакла да су све формалности испуњене, сва документација и рецепти су били коректно написани.У тренутку, када је дипломата куповао лек у апотеци, пришао му је агент америчких обавештајних служби, спровео га у подрум апотеке и више од сат времена разговарао са њим.

 

» Разговор који је вођен са дипломатом је пре био покушај врбовања него што је била адекватна  дискусија,» – изјавила је Захарова.

 

Она је рекла да је дипломата оптужен од стране агента да је покушао да се бави куповином забрањених медикамената- наркотика.Том приликом дипломати је одузет лек, а новац му није враћен, изјавила је Захарова.

 

Она је такође напоменула и то  да је амерички државни секретар Џон Кери назвао ту ситуацију «неприхватљивом», а америчко министарство спољних послова је «учинило све напоре да овај лек буде уручен» Русији.

 

«Нажалост, јако пуно времена је изгубљено у томе.» — рекла је  Захарова.

 

Упркос интервенцији Керија поводом ове ситуације,  руском дипломати је наређено  да напусти САД.

Тагови: ; ; ;