Доналд Трамп изнео је свој став о НАТО-у у интервјуима Билду и Тајму.

 

 

Он је рекао да је Северноатлантски савез застарела структура дизајнирана пре много година и да се сама организација поред тога суочава и са бројним проблемима попут материјалног обезбеђења пошто већина чланица не одвајају довољно новца.

 

Све у свему финансирање алијансе лежи на 5 држава укључујући САД и Велику Британију.

 

Да ли ће одлазећа америчка администрација примити Црну Гору у НАТО, пре инаугурације Трампа заобилазећи правила остаје да се види. Очигледно је да би овакав развој догађаја највише одговарао одлазећој америчкој администрације. Ову варијанту је поменуо и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у децембру 2016 године иступајући на прес конференцији у Хамбургу.

 

«Стиче се утисак да Црну Гору желе да увуку у НАТО пре истека мандата Обамине администрације»- рекао је том приликом Лавров.

 

Осврћући се на ситуацију експерти су се сложили да је ширење НАТО-а на Балкан мотивисано више емотивним него рационалним разлозима. «То није у интересу Црне Горе него одлазеће администрације Обаме. Ширење НАТО-а на Балкан није у интересу ни са тактичког ни са стратешког становишта. Србија је потписала с њима такав споразум да они могу да користе њену територију у случају да је то неопходно. А улазак Црне Горе представљао би велики финансијски терет не само за Црну Гору него и за остале земље чланице»- рекла је Ирина Руднева.

 

Тешко је предвидети које ће кораке, на међународној арени предузети новоизабрани председник САД Доналд Трамп, али многе његове изјаве указују на то да је он прагматичан политичар који има одговарајуће критеријуме.

 

Скептичан однос Трампа према раније успостављеном принципом рада НАТО-а прети плановима одлазеће америчке администрације о ширењу алијансе.

 

«Оштаро форсирање питања уласка Црне Горе у НАТО представља у одређеном степену демарш против Трампа који је изјавио да НАТО неће бити приоритет за САД и да ће алијанса морати сама да решава своје проблеме»- рекао је начелник Сектора за проблем регионалне безбедности Игор Николајчук.

Тагови: ; ;