Железњак: Хитно предузети мере да се осигура слобода кретања и заштите права, част и достојанство Срба на КиМ

Изјаве косовских Албанаца да су слике фресака српских православних светиња на Косову, којима је воз украшен, „националистичке и да представљају провокацију“, звуче богохулно и демонски.

 

 

Овај инцидент потврђује да се припремају провокације усмерене против промена које ће настати у политици САД и НАТО-а након инаугурације Доналда Трампа.

 

„Сада, када тим новоизабраног америчког председника још није формиран и није на власти, важно је будно пратити и зауставити акције које подривају процесе решавања конфликта на Балкану“, рекао је Железњак.

 

 

Према његовим речима, изјаве косовских Албанаца да су слике фресака српских православних светиња на Косову, којима је воз украшен, „националистичке и да представљају провокацију“, звуче богохулно и демонски.

 

„Лидери Европске уније, који су 19. априла 2013. године преузели одговорност за преговоре Србије са косовским Албанцима, морају одмах да предузму све неопходне мере како би се осигурала слобода кретања и заштита права, части и достојанства Срба који живе на Косову и Метохији“, нагласио је посланик.

 

 

Железњак је иницијативу за организовање референдума у Црној Гори о сврсисходности чланства у НАТО-у, коју су 13. јануара покренули лидери Демократског Фронта, окарактерисао као „важну и правовремену одлуку“.

 

„Народ Црне Горе инсистира на реализацији ове идеје. Било би неразумно да се актуелна васт и међународна заједница супротставе одржавању референдума и игноришу његов исход“, додао је посланик.

 

 

Што се тиче нових могућности за развој руско-америчких односа, посланик је рекао да је председник РФ Владимир Путин на годишњој конференцији за штампу изразио спремност да сарађује са новом америчком администрацијом, истакао значај нормализације и почетка развоја билатералних односа на равноправној и узајамно корисној основи. Председник Русије је обратио посебну пажњу на чињеницу да „сарадња Русије и САД у решавању глобалних и регионалних питања у интересу целог света“.

 

Руски политичар је подсетио и на то да су чак и у јеку Хладног рата 1955. године, Совјетски Савез, САД, Британија и Француска постигли споразум који је дао војну неутралност Републици Аустрији што овој земљи обезбеђује мир и просперитет више од 60 година.

 

„Очигледно је да данас народ Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније – земље групе Б4 – теже политичкој и војној независности. Важно је да се у циљу јачања мира у региону, заједничким напорима, милионима становника који живе на Балкану омогући да сами одреде своју будућност и да се поштује њихов избор“, закључио је заменик секретара Генералног савета странке „Јединствена Русија“.

 

 

„Само захваљујући стрпљењу и смирености руководства Србије и лично премијера Александра Вучића, спречено је избијање још једног оружаног сукоба у центру Европе“, рекао је Железњак.

 

 

Железњак је уверен да инцидент са српским возом не треба да буде разлог за сукоб између Русије и Америке.

 

„Желео бих да својим америчким колегама, сенаторима и конгресменима овом приликом поручим да покажу политичку мудрост, прагматизам и не подлегну лукавству појединих балканских политичара, који дуги низ година цинично користе руско-амерички сукоб за задовољење својих амбиција заснованих на криминалу и корупцији, а у неким случајевима чак и на ратним злочинима“, рекао је заменик секретара Главног савета „Јединствена Русија“, члан Комитета Државне думе за међународна питања Сергеј Железњак, коментаришући инцидент са возом на линији Београд – Косовска Митровица.

 

 

 

 

Коментари: