Вашингтон жели да Црна Гора постане чланица НАТО-а, пише колумниста Форбса Даг Бендоу, чиме, по његовом мишљењу, одлазећа Обамина администрација покушава да нервира Москву. Овај потез сигурно не доприноси јачању америчке безбедности, а још мање плаши Русију, примећује новинар.

 

 

Европски лидери су се шокирали када је новоизабрани председник САД Доналд Трамп поново критиковао НАТО, назвавши ту организацију «застарелом». И Трамп је праву, сматра Даг Бендоу.

 

Овај војни савез је створен у циљу заштите Западне Европе од «совјетске претње». Амерички председник Двајт Ајзенхауер је упозорио на опасност од трансформације НАТО-а у добротворну организацију, али његови наследници га нису слушали. Стога данас,

 

«континент са већим бројем становника од САД и супериорнијом привредом, ограничава своју војску и очекује да ће у случају и најмањег проблема, Американци доћи у помоћ», каже аутор.

 

Он сматра да је «лоша» сама чињеница што је Вашингтон осетио потребу да брани велике, богате европске земље. Али се после распада Совјетског Савеза, НАТО заправо претворио у «Џентлменски клуб» чији је члан хтела да буде свака цивилизована земља на континенту. У састав организације су ушле земље бившег Варшавског пакта, чиме се она нашла на граници са Русијом.

 

«Новији предлози да у савез укључе Грузију и Украјину, указују на то да је Вашингтон мало полудео», каже Бендоу. «Два од ових потенцијалних чланова не нуде ништа да САД, али зато њихово укључивање у НАТО може довести до сукоба са нуклеарном силом — Русијом.»

 

Колумниста сматра да Вашингтону неће бити лако да искључи «грешком прихваћене» чланице НАТО-а, као што су балтичке земље. У складу са тим, америчке власти треба да престану да у организацију прихватају земље које не доприносе безбедности Сједињених Америчких Држава.

 

«А, уместо тога, Алијанса на рачун безбедности својих чланова, позива у своју структуру Црну Гору», наглашава новинар. «Ова балканска земља, која личи на измишљено војводство Гренд Фенвик, описано у књизи «Миш који је рикао», заслужује свој роман, али јој у НАТО-у није место.

 

Ипак, «јастребови» у америчком Сенату се не слажу са тим. Они марљиво раде на приључивању Црне Горе у Алијансу пре инаугурације Трампа. Мада, постоји шанса да ће будући председник ставити америчку безбедност изнад безбедности Црне Горе, и да ће одбити ову иницијативу, пише у чланку.

 

«Истраживачки институт Херитиџ Фаундејшн недавно је објавио студију под називом «Подршком чланству Црне Горе у НАТО, послали бисмо поруку моћи». «Да, биће страшно ако Америка и цео европски континент морају да се суоче са руским хордама без Црне Горе на њиховој страни», коментарише Бендоу.

 

Војску «војводства», како аутор чланка назива Црну Гору,  чине 2 080 људи, 7 БМП и 8 хеликоптера. Али генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је уверен да је Црна Гора од војног значаја за Алијансу.

 

«Очигледно је да су се коначно осетиле последице смањивања трошкова европске одбране, па сада судбина целе Европе зависи од Подгорице…»

 

«Ако опстанак Запада зависи од чланства Црне Горе у НАТО, онда би сви требало одмах да бежимо у бункере.»

 

 

Постоји претпоставка да уколико НАТО откаже Црној Гори чланство, онда она може да понуди своју поморску базу у Јадрану Русији. На тај начин, каже аутор чланка, ова балканска земља показује своју колебљивост и постаје «сумњив савезник.»

 

Можда постоје други разлози за чланство Црне Горе у НАТО. Заменик помоћника америчког секретара одбране Мајкл Карпентер је рекао да су овој земљи блиски идеали Алијансе — «демократске вредности, лична слобода и владавина права». Али то није тако, каже Бендоу и додаје да Црна Гора има репутацију «мафијашке државе». Активисти за људска права извештавају о честим повредама слободе говора и окупљања, притиску на медије и «скривеној цензури». Власти земље оптужују за корупцију и повезују их са подземљем.

 

 

Одлазећи амерички председник Барак Обама је изјавио да ће чланство Црне Горе «показати другим земљама на Балкану и шире, да су врата НАТО-а отворена».

 

«Али да будем искрен», колумниста признаје, «та глупа изјава је у супротности са интересима Америке. Балкан не утиче на безбедност САД и само индиректно штити Европу. Њима сада већи проблем представљају мигранти.»

 

Највероватније, Обамина администрација користи Црну Гору да нервира Москву. Карпентер је рекао да ће «чланство Црне Горе у НАТО дати снажан отпор штетном утицају Русије на Западни Балкан и показаће да ниједна земља не може спречити НАТО у својој намери да прихвати новог члана».

 

Али, сматра новинар, приступање Црне Горе НАТО-у ће заправо бити «губитничка комбинација за Запад». додаје јоп и да та акција изгледа смешно, јер неће ојачати САД или НАТО. И сигурно неће изазивати страх у Оружаним снагама Руске Федерације. Истовремено, предложени потез показује континуирано непријатељство према Москви. Америка неће бити безбеднија.

 

 

Доналд Трамп је, сматра аутор, исправно оценио НАТО и критиковао европске «готоване». Сенат мора се одупре покушајима неоконзервативаца да прекину расправу о томе и омогући новој администрацији да размотри питање чланства Црне Горе.

 

«Американцима је очајнички потребан човека који ће се бринути око њихове заштите, и који их неће присиљавати да бране друге земље, посебно оне које саме не брину о својој одбрани. Трансатлантски савез не сме да у своје редове прихвати балканског миша», закључује Даг Бендоу.

 

 

Тагови: ; ; ;