Бошњачки члан Председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да је председник Србије Томислав Николић добродошао у Сарајево кад год одлучи да дође, те да ће то бити прилика да му, како је рекао, у лице каже да све што ради и говори не доприноси изградњи добросуседских односа.

 

 

Изетбеговић је у интервјуу за сарајевски портал Фактор.ба рекао да је могао да одбије да прими Николића, али да није и да неће то учинити.

 

«Мислим да би његова посета била прилика да му у лице кажем да све што ради и говори не доприноси изградњи добросуседских односа са државом БиХ на темељу међусобног уважавања и поштовања интереса и осећања свих њених народа и грађана. Дакле, Николић је добродошао у Сарајево кад год се одлучи да дође», рекао је Изетбеговић.

 

 

Упитан како коментарише изјаву председника РС Милорада Додика да сања уједињење тог ентиета са Србијом, односно изјаву Николића да се «слаже са оним што брат Миле отворено говори», Изетбеговић каже да Република Српска нема аргумената за отцепљење.

 

«Додик, а с њим и Николић, ће морати да се помире са заједничком реалношћу, нарочито имајући у виду какве све злочине као хипотеку носи ентитет Република Српска и њени ратни кумови. Ентитет Република Српска нема ни моралних, ни историјских, нити правних аргумената за отцепљење од БиХ. Може то покушати остварити само новим циклусом насиља, а тада је питање како би се то завршило», нагласио је Изетбеоговић.

 

 

Оцењује да је реч о провокацијама које ће се претворити у озбиљне претње ако не добију прави одговор, те да тај прави одговор није наседање на сваку провокацију.

 

«Прави одговор подразумева затварање свих других пукотина и фронтова, и оних унутар СДА, и унутар бошњачког, и унутар босанског патриотског фронта, и бољу сарадњу са хрватском компонентом, пре свега у БиХ, али и у Хрватској, затим и са српском компонентом оличеном кроз Савез за промене у БиХ, и са Александром Вучићем у Србији, агилнији наступ према међународном фактору, пре свега Бриселу и Вашингтону», закључио је Изетбеговић.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;