Министар спољних послова Сергеј Лавров говори на годишњој конференцији за новинаре о резултатима рада Министарства спољних послова у 2016.

 

 

Министар спољних послова Руске Федерација изјавио је да Снаге косовских Албанаца не треба да буду на северу Косова где живе Срби.

 

 

Говорећи о ситуацији на Балкану, Лавров је рекао да је „требало да Европска унија смири ситуацију и утиче на реализацију споразума који су постигнути између Београда и Приштине“, преноси Спутњик.

 

„Међутим, историја нас учи да историја не учи ничему. Надам се да овај пут сви разумеју потребу да се избегне војни сукоб“, истакао је Лавров.

 

„Као што сам рекао на почетку, заоштравање се ствара политиком оних који свим балканским народима намећу тзв. европске вредности у новом, савременом, постхришћанском паковању“, истакао је Лавров.

 

„Што се тиче воза Београд—Приштина, одмах након тих догађаја позвао ме је Ивица Дачић и анализирали смо шта се заправо десило. Могу да кажем само једно — ЕУ мора да смири ову ситуацију и поступи тако да се испуњавају споразуми између Београда и Приштине који су постигнути уз посредство Брисела, а они говоре о томе да се слобода кретања људи не ограничава, и да на северу Косова, где живе Срби, не треба да буде албанских припадника полиције. Мислим да је бар неколико од тих договора у овом случају било нарушено“, закључио је руски министар.

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;