Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да се Русија залаже за спровођење Дејтонског споразума у Босни и Херцеговини и одбацио оптужбе да Република Српска крши тај споразум и да неко у БиХ руши државу.

«Русија се залаже за реализацију Дејтонског споразума и увек је потврђивала приврженост том споразуму», рекао је Лавров на годишњој конференцији за новинаре коментаришући изјаве председника Републике Српске Милорада Додика да тај ентитет треба да се припоји Србији.

 

 

Додао је да је Москва подсећала западне партнере да у БиХ, «која се сматра независном државом» треба да се укине институција Високог представника који може да «намеће Србима, муслиманима и Хрватима било која решења».

 

«Европска унија никако не може да одбаци та овлашћења Високог представника. То иритира, исто као што иритира и то што су српски политичари у Бањалуци стално подвргнути нападима да руше ту државу», навео је Лавров.

 

 

Истакао је да у БиХ нико не руши државу.

 

«Нагласићу још једном, у БиХ нико не руши државу. Додик је више пута још раније потврђивао своју приврженост Дејтонском споразуму. Дејтонски споразум крше они који доносе одлуке не узимајући у обзир мишљења сва три народа», сматра Лавров.

 

 

Према његовим речима, оптужбе да Република Српска прославом 9. јануара крши Дејтонски споразум, представљају провокације.

 

«Када се дижу хистерије поводом одлуке босанских Срба да 9. јануар прогласе Даном Републике Српске и када се саопштава да је то подривање Дејтонског споразума, то је још једна провокација и нека врста увреде да неко признаје своје вредности, а не неке бриселске, постхришћанске», закључио је шеф руске дипломатије.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;