У седишту НАТО-а кажу да КФОР није био обавештен о присуству специјалних снага косовске полиције РОСУ на северу Косова у суботу 14. јануара 2017. године.

 

 

У одговору на питање Танјуга да ли су специјалне снаге косовске полиције РОСУ имале одобрење Кфора да интервенишу на Северу Косова у намери да зауставе воз који је у суботу кренуо из Београда ка Косовској Митровици, званичник НАТО каже да то није био случај.

 

«Кфор није био обавештен о присуству косовске полиције РОСУ на Северу. У складу са тренутним уговорима и мандатом Кфора (који произлази из Резолуције УН 1244 из 1999. године) институције Косова нису у обавези да обавештавају Кфор о размештању РОСУ на северу Косова», изјавио је за Танјуг званичник НАТО из седишта Алијансе у Бриселу.

 

 

У Северноатлантској алијанси нису дали коментар на навод из Танјуговог питања да је, према писаним гаранцијама које је НАТО приложио уз Бриселски споразум 2013. године, неопходно да полицијске или друге оружане снаге Косова добију одобрење НАТО-а и локалне заједнице да би интервенисале на северу Косова.

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;