Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас са амбасадором САД Кајлом Скотом, којем је рекао да разуме да Америка безусловно подржава нешто на чије стварање је директно утицала, и да је званични Вашингтон спровођењем своје воље створио многе невоље, те да се нада да ће са новом администрацијом такво понашање да престане.

 

 

 

У саопштењу прес-службе се наводи да је председник Николић констатовао да су две земље на путу опоравка билатералне сарадње и изразио очекивање да ће са новом администрацијом односи двеју земаља добити нови контекст.

 

„Међу грађанима постоји сумња да Србија може да има једнак третман као и неке друге земље, које су имале, чини се, бољу перцепцију у очима САД“, нагласио је председник и додао да је понашање Приштине у вези са возом, који је у суботу кренуо из Београда ка Косовској Митровици, потпуно неприхватљиво.

 

„За њих (Албанце) је провокација воз украшен српским обележјима, и на тај воз су кренули бомбама и дугим цевима, без одобрења Кфора. Нико не поставља питање да ли је провокација то што по територији Косова иду са обележјима ’Велике Албаније‘ и јавно промовишу ту бесмислену идеју“, рекао је председник Николић.

 

 

Додао је да Србија никада неће признати независност Косова, без обзира на притисак великих сила које су се окупиле око промоције те независности.

 

 

Амбасадор САД Кајл Скот се сагласио са председником око тога да две стране не могу да убеде једна другу око статуса Косова. Он је подвукао да није реч о транспорту већ о сагласности око уласка на Косово и кретања по њему.

 

Председник је приметио да приштинске власти нису допустиле да он Божић проведе на Косову и Метохији и подсетио свог саговорника да није урађено ништа ни на имплементацији Заједнице српских општина, те додао:

 

„Ја ћу увек говорити искрено и отворено и штитити Устав Републике Србије. Разумем да ви безусловно подржавате нешто на чије сте стварање директно утицали. Ви сте спровођењем своје воље створили многе невоље, и ја се надам да ће са новом администрацијом такво понашање да престане“.

 

 

Амбасадор САД је нагласио да његова земља подржава реформе у Србији и отварање поглавља у оквиру европских интеграција.

 

„Србија је значајан фактор стабилности у региону и односи са суседима су имали својих успона и падова“, констатовао је амбасадор Скот и додао да су направљени кораци напред у нормализацији односа са Косовом и неки кораци уназад. Он је изразио спремност да Сједињене Америчке Државе граде јаче односе са Србијом.

 

 

 

Танјуг/Спутњик

Тагови: ; ;