Европски суд за људска права (ЕСЉП) прогласио је незаконитим «Закон Диме Јаковљева» донесен у Русији којим се забрањује држављанима САД да усвајају руску децу — сирочад, наводи се у саопштењу објављеном на сајту суда.

 

 

Тужба са оптужбама за дискриминацију је поднета против Русије у име 45 америчких грађана и 27 руске деце која никада нису ни усвојена. Ово је посебно изненадило руске стручњаке из области права: у име малолетника тужбе су поднели страни грађани који нису, и не могу бити усвојиоци.

 

Министарство правде Руске Федерације већ је објавило да намерава да се жали на ову одлуку.

 

Подсетимо, Уставни суд Русије је 2016. године донео одлуку да се не прихватају одлуке ЕСЉП-а, уколико су у супротности са домаћим законодавством.

 

«Закон Диме Јаковљева» предвиђа забрану усвајања руске деце сирочади држављанима САД. Овај закон донесен је 2012. године и добио је име по дечаку који је умро јер га је отац усвојилац оставио на великој врућини у аутомобилу због чега се угушио. Након провере, откривено је на десетине случајева да су усвојена деца умрла или повређена злостављањем или нехатом усвојиоца, а да кривци никад нису кажњени.

 

 

 

Тагови: ; ;