Основни суд у Призрену одредио је притвор од 30 дана Бранимиру Глигоријевићу из села Новаке, јер је носио маскирну јакну са ознаком «четири С», сазнаје РТС.

 

 

Бранимир Глигоријевић је ухапшен испред капије Манастира Светих Архангела код Призрена.

 

Према изјавама очевидаца, управљао је мотокултиватором, којим је радио на претовару дрва за огрев за потребе манастира. Ставили су му лисице и одвели га у полицијску станицу.

 

Полиција је саопштила да је Глигоријевића ухапсила зато што је на себи имао униформу са ознакама српске војске. Медији на албанском су оценили да је реч о провокацији.

 

«Никаква провокација није била од стране мог сина Бранимира. То је чисто више политички, није то случајно. Све је то веза. Од Харадинаја, моста, преко Митровице, воз… Углавном, то је једна политичка слика на КиМ, политичко-безбедносна слика тога како живе управо Срби и остале мањине», каже отац Бранислав Глигоријевић.

 

Бранимир Глигоријевић је изведан пред суд. Јакну су му одузели, али је остао у маскирном комбинезону.

 

«То је радна униформа, у овом моменту, зимском, хладном, када је човек кренуо да ради и нашао је ту униформу да га заштити од хладноће. Никаква појава, намера да некога провоцира», каже представник Срба у Општини Призрен Спаса Андрејевић.

 

Могућа судска казна за дело које се Глигоријевићу ставља на терет може бити новчана или максиманалних годину дана затвора.

 

«Ако будемо и за оваква, лака или најлакша дела притварали, онда Срби немају шта да траже на Косову, осим да им се за свако дело примени судски притвор», каже адвокат Живојин Јокановић.

 

Одбрана Глигоријевића на одлуку о једномесечном притвору, има право жалбе пред Апелационим судом.

 

 

РТС

Тагови: ; ;