Борачка удружења и поjединци оштро су критиковали пензионисаног генерала тзв. Aрмиjе БиХ Aтифа Дудаковић, коjи jе на скупу у Луксембургу младе Бошњаке позвао на рат, а преходно jе то учинио и његов колега, иначе, бивши официр JНA, Сефер Халиловић.

 

 

Дудаковић jе, наиме, на скупу Бошњака, посвећеном «геноциду» у Сребреници изjавио да сваки Бошњак са 17 година мора себи да купи «алфа унифрому», чизме, врећу за спавање и ранац.

 

Слање оваквих порука из Европе, Дудаковићу су омогућили Хашки трибунал и босанскохерцеговачко правосуђе, који пензионисаног генерала тзв. Армије БиХ нису процесуирали за злочине, сматрају у РС.

 

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да се може поставити питање каква би била правна и физичка заштита Срба у БиХ да нема Републике Српске.

 

«Зато морамо да је славимо. Зато морамо да је чувамо и бранимо», рекао је Милуновић.

 

 

У злочинима Дудаковићевог Корпуса убијено је више од хиљаду људи, више стотина је нестало, и протерано десетине хиљада, подсећају из Републичке организације породица несталих.

 

«За очекивати је да човек без казне може да се врати на место злочина и да понови такав злочин, па не чуди да даје такве изјаве», сматра Недељко Митровић, председник Републичке организације породица погинилих, заробљених бораца и несталих цивила.

 

 

Дудаковићу ветерани поручују да би омладини, уместо позива да купе униформу и ратних поклича, требало да даје лекцију из које могу много да науче.

 

«Зашто их не уче да је Република Српска трајна творевина која је међународно призната. Зашто их не уче да је БиХ заједница два ентитета и три конститутивна народа, пита Душко Вукотић, председник Удружења «Ветерани Републике Српске».

 

 

Мржња према Републици Српској није само политичка нити интелектуална, сматра потпредседник Парламента Српске Ненад Стевандић. Ово је, тврди, мржња која припрема за неку врсту напада војног карактера.

 

«Двадесет три године смо славили 9. јануар и 23 године то никоме није сметало у Федерацији. Нико није ни знао шта се славило. Сада се види да је то само повод за дизање негативне атмостфере и негативне енергије и позив за организовање Бошњака против Републике Српске», оцењује Стевандић.

 

 

Да је среће реаговали би државни органи и он се не био овако јуначио, упозоравају стручњаци за безбедност.

 

Истичу, поруке са скупа део су опште атмосфере којој доприноси бошњачки лидер Бакир Изетбеговић, који је, кажу, забринут због глобалних промена које ће донети нова америчка администрација.

 

 

Извор

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;