Годишња конференција за штампу министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова.

 

 

О светској економији: «Тражимо заједничке интересе са онима који су спремни раде како би се светска економија развијала у корист свих земаља и народа.»

 

 

О ситуацији на Балкану: «ЕУ мора да смири ову ситуацију и поступи тако да се испуњавају споразуми између Београда и Приштине који су постигнути уз посредство Брисела, а они говоре о томе да се слобода кретања људи не ограничава, и да на северу Косова, где живе Срби, не треба да буде албанских припадника полиције. Мислим да је бар неколико од тих договора у овом случају било нарушено.» (опширније о ситуацији на Балкану)

 

 

О врбовању руских дипломата: «Америчке обавештајне слушбе су при покушају врбовања нашег дипломате, оставиле у његовом аутомобилу 10 хиљада долара. Новац је капитализован и сада се њиме служи наша држава.»

 

 

О равнотежи у свету: «Са позиције равноправности, узајамног интереса и узајамног поштовања, спремни смо да градимо односе и са САД, и ЕУ и НАТО.»

 

 

О будућности руско-америчких односа: «Доналд Трамп жели свака земља буде одговорна за сопствени развој што се поклапа нашим приступом.»

 

 

О америчком народу: «Желимо просперитет америчком народу, као и било ком другом народу.»

 

 

Разговори у Астани: «ти разговори бити другачији од претходних напора, јер ће бити присутне оне стране које одређују ситуацију на терену, а не само политичка опозиција.»

 

 

О тероризму: «У сиријској кризи, један од изданака «Ал Каиде» — «Цебхат ан Нусра» (обе терористичке организације су забрањене у Русији) -је најбруталнији и најокрутнији. Тероризам треба немилосрдно тући и дотући.»

 

 

О «ИД» и «ан Нусри»: И «Нусру» и «ИД» (обе терористичке организације су забрањене у Русији) су Американви и њихови савезници хтели да тајно искористе за свргавање сиријског председника Асада.»

 

 

О Трампу, нуклеарном разоружању и укидању санкција: «Ја то видим као Трампову претпоставку да је могуће разоружање, али ја не видим и то да је он говорио о разоружавању у замену за укидање санкција.»

 

 

О избору савезника: «Избор — да ли с Европом, или с Русијом — је контрапродуктиван.»

 

 

О сајбер нападима и хакерима: «Видели смо покушаје измишљања доказа од којих се дистанцирају већ и Британци и њихове америчке колеге, који су покушавали да учине неке непријатне ствари новој администрацији. Могу дуго да набрајам. Све наше телевизијске емисије препуне су дискусија о овој најгрубљој провокацији која једноставно дискредитује Европу и део Америке која је у то укључена.»

 

Лавров је додао да је бивши шпијун МИ6 који је написао досије о Трмповим наводним везама са Русијом „одбегли шарлатан“. Руски министар спољних послова рекао је да сматра да би америчке обавештајне службе које су покушале да докажу да Трамп има везе са Русијом „требало отпустити“.

 

 

О покушајима САД да наруше руско-јапанске односе: «Одлазећа администрација чини недостојне ствари. Покушали су да злоупотребе своје односе са Јапаном, покушавали су да се односе према својим јапанским савезницима као са другостепеним члановима међународне заједнице, подређеним члановима међународне заједнице.»

 

 

О говору Рекса Тилерсона: «Тилерсон (кандидат за америчког државног секретара) је рекао да Русија није непредвидљива у промоцији својих интереса. То значи да се ради о људима који се не доносе моралне судове, већ да ће покушати да разумеју интересе својих партнера.»

 

 

О «руском», «Гласу Америке» који је саопштио да је «изјаве шефа америчке обавештајне службе, која оптужује руске власти за умешаност у сајбер нападе, у Русији нису коментарисали они који то обично раде»: «Ова глупост, извините за оштру реч, озвучила је радио служба коју финансира амерички Стејт Департмент.»

 

 

О наводним сајбер претњама из Русије: «Изјаве да сајбер претње долазе из Русије су лаж и глупост.»

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;