BBC је објавио полусатни филм «Трамп: Кандидат Кремља», који је најављен као филм-истраживање. Аутор је новинар Џон Свини, човек који се својевремено састао са новоизабраним Председником Доналдом Трампом и са руским Председником Владимиром Путином. Само дан након што је филм приказан, окарактерисан је као «једнострана пропаганда», а изнете тезе – недоказаним тврдњама.

 

 

«Истрага» се своди на неколико кратких интервјуа, укључујући Трамповог биографа Мајкла д’Ентонија, писца Ен Аплбаум, политиколога Александра Дугина, бившег Премијера РФ Михајла Касјанова, бившег Трамповог политичког саветника Роџера Стоуна, бившег припадника америчке војне обавештајне службе Малколма Ненса , бившег лидера британске Партије независности Најгела Фаража, као и председника међународног комитета државне Думе Константина Косачева, који је збуњено одговорио Свинију на постављено питање једном фразом: «Не, Русија није разбила америчку демократију».

 

Једно од кључних питања у емисији је било питање «Зашто се Трамп толико диви Путину». Одговор се своди на чињеницу да сви светски лидери деснице гаје симпатије према руском лидеру зато што се диве позицији силе.

 

 

Међутим, ако погледате по друштвеним мрежама или коментаре на YouTube, види се да гледаоци нису баш најпозитивније реаговали на филм. Другим речима, Западна пропаганда није постигла циљ. У Европи и САД су одавно уморни од западне хистерије и антируске реторике.

 

«Изненађујуће је као да Запад постаје нови Совјетски Савез — само једној сили је дозвољено да управља: милитаристима, ЛГБТ лобију, НАТО и њиховим пријатељима. За њих избор народа ништа не значи».

 

«Обама и Хилари су почели рат у Украјини и Сирији — изванредна идеја да се свргне демократски изабрани Председник који не жели да игра по туђим тактовима. Хиљаде људи је изгубило живот. Видели сте слике из источних сиријских градова до руске интервенције? Наша дивна «коалиција» их је већ бомбама растурила у парампарчад».

 

«Америчке демократе су застрашујући људи: луда Хилари, Бајден или геријатријски вампир Меккејн су дошли на сулуду идеју да започну рат у срцу Европе (Украјина) и на тај начин почели нови Хладни рат. Ми, људи, желимо мир. И да, свиђа нам се Трамп».

 

 

«Он није марионета, за то нису потребни додатни докази. Он напросто има другачију политичку идеологију. Морате схватити да је највећи део мејнстрима америчких политичара – руссфобно и често иду у крајност. Говорити нешто позитивно у овој земљи је једнако издаји».

 

«Трампу се свиђа Русија, али се његов став може објаснити кроз његов осећај за ред и закон. Он једноставно воли да контрира. Није разумно веровати у завере, када је најједноставније објашњење да је он крајње једноставан десничар окренут својој земљи, што видите и у многим европским земљама, који се нашао на правом месту у право време».

 

«Третирати нормализацију односа са Русијом као издају је потпуно ненормално. Вама то може да се не свиди, можете имати разлоге зашто сматрате да то тренутно није добро, али то је заправо сасвим оправдана позиција».

 

 

«Овај филм показује колико је дубоко BBC спреман да потоне. Одвратно је лажан и русофобичан. BBC се ваља по дну већ дуже време, али је ово испод сваког нивоа. Људи им нису поверовали ни једну реч. Ово је данас један од најружнијих пропагандних канала који емитује вести на свету. А ако желите да видите како умиру, престаните да их плаћате».

 

«Мислим да ће Путин и Трамп заједно довести свет за корак ближе поштењу, интегритету и миру».

 

 

«Трамп је обећао да ће истражити случајеве корупције. Хоће ли то укључити оне који седе у Парламенту Велике Британије, BBC и друге лажне институције због којих патимо као грађани и порески обвезници, а који су нас гурнули у блато без наше воље?»

 

«Желео бих да Трамп учини све како би овај свет постао мало сигурнији, љубазнији и праведнији».

 

«Британија би требало да више брине о томе шта се дешава у њеном дворишту и да се држи подаље. Сопствени народ јој је показао своју забринутост због свега што се дешава у Европи и широм Велике Британије. Амерички народ се дигао против корупције. Русија нема никакве везе са том одлуком. Не знам каквим смећем је Обама хранио Европу на крају, али наши грађани одбацују Обаму, Хилари и левицу у целини и желе да се они врате у мочвару из које су допузали».

 

 

Ката

 

Тагови: ; ;