Сенат САД започео је јуче заседање на чијем дневном реду је био и Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у, али још увек није извесно када ће се сенатори изјаснити о том документу.

 

Иако је Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у на дневном реду Сената, још није извесно када ће се републикански и демократски сенатори изјаснити о том питању. Аналитичари процењују да би ратификација Протокола могла да се деси до краја седмице.

 

 

Извор „Побједе“ из Вашингтона објашњава да се Приступни протокол Црне Горе налази на такозваном „извршном календару“ где су међународни уговори и номинације.

 

„Иако постоји притисак да се ратификација Протокола заврши до краја седмице, питање је када ће лидер републиканске већине у Сенату Мич Маконел да стави Протокол на изјашњавање и на који начин — да ли ће то бити једногласним пристанком или гласањем“, каже извор „Побједе“.

 

Подсећамо, прошле седмице је Спољнополитички одбор новог сазива Сената САД једногласно одобрио ратификацију Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у. Да би Протокол био ратификован, потребно је да за њега гласа две трећине од 100 сенатора.

 

Десетог децембра није било времена за појединачно изјашњавање сенатора, па је Протокол о приступању Црне Горе НАТО могао бити усвојен само акламацијом, односно једногласно.

 

 

Уколико Сенат да зелено светло ове седмице, САД ће бити 23. од 28 чланица која је ратификовала Приступни протокол Црне Горе. До сада су то урадили Холандија, Исланд, Словенија, Мађарска, Словачка, Бугарска, Румунија, Албанија, Естонија, Летонија, Велика Британија, Турска, Пољска, Литванија, Хрватска, Чешка, Њемачка, Белгија, Луксембург, Данска, Норвешка и Италија.

 

 

Извор: Побједа/Спутњик

Тагови: ; ; ; ;