Пољски министар одбране Ентони Мачеревиц је  изјавио да има намеру да створи војну силу која је способна да се одупре «војном притиску» од стране Русије.  Мачеревиц ово изјавио  за ТВ канал Република коментаришући стационирање снага САД и НАТО у својој земљи.

 

«Они су гаранција независности услед војног притиска са руске стране, све док ми сами не изградимо своје оружане снаге, којима можемо да се у потпуности супроставимо овом притиску,» — рекао је министар.

 

Министар одбране је истакао да има потребу да се залаже за модернизацију пољских оружаних снага које ће бити у стању да бране независност земље. У том контексту, он је указао на потребу успостављања територијалних снага одбране.

 

«Ми не смањујемо војску, не минимизирамо је, не ослабљујемо је као што је то чинила претходна влада. Ми је развијамо и модернизујемо  радећи на њеном  бројчаном повећању,» — рекао је он.

Раније су пољске власти су у више наврата указивале на постојање «руске претње» у вези са размештањем оружја у близини границе, тачније у Калининград региону.

 

Изјаве о наводној угрожености од стране Русије балтичких земаља и Пољске су поновљени у прошлости, иако је у Москви су више пута нагласила да Русија никада неће напасти било коју од земаља НАТО-а.

 

 

Према речима министра иностраних послова Сергеј Лаврова, у НАТО су свесни непостојања планова Москве да нападну било кога, али то само користе као изговор да би стационирали што већи број батаљона и опреме у близини руских граница.

 

Тагови: ; ;