Стејт департмент потврдио је да су САД увеле санкције председнику Републике Српске Милораду Додику. То је на својој страници објавила Канцеларија за контролу страних средстава ОФАК. Председник РС обратиће се сутра јавности, саопштено је из Додиковог кабинета.

 

 

На страници ОФАК наводи се да је Додик стављен на «црну листу» САД. ОФАК периодично објављује списак физичких или правних лица којима се забрањује улазак у САД или замрзавају њихова средства у тој земљим преноси РТС.

 

Америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак изјавила је да су САД увеле санкције Додику због опструкције Дејтонског мировног споразума.

 

«Милорад Додик се успротивио Уставном суду БиХ и прекршио закон, те представља значајну претњу у вези са ометањем провођења Дејтонског споразума», рекла је Кормак у свом видео обраћању, објављеном на сајту америчке амбасаде у БиХ.

 

 

Она је рекла да та мера показује чврсто опредељење САД «за Дејтонски споразум, суверенитет и територијални интегритет и континуирану европску интеграцију земље».

 

«Као резултат санкција, сваки део имовине или интерес за имовину Додика, а која је у поседу или под контролом особа из САД или која се налази унутар САД, мора бити блокирана», навела је амбасадорка.

 

 

Осим тога, додала је, генерално су забрањене трансакције држављања САД, које укључују Додика.

 

Из америчке амбасаде у БиХ је још наведено да је Канцеларија за контролу имовине странаца у склопу Министарства трезора, у консултацијама са Стејт департментом, данас званично увела санкције Милораду Додику.

 

Те санкције, како је истакнуто, уведене су у складу са Извршном уредбом коју је 28. маја 2003. потписао амерички председник Џорџ Буш, којом се одобравају санкције против, између осталог, особа за које је утврђено да су активно опструисале или представљају значајну опасност у вези са активном опструкцијом провођења Дејтонског споразума.

 

Представници америчке администрације већ годинама не комуницирају с Додиком, а ситуација је ескалирала након што је Република Српска 25. септембра, упркос забрани Уставног суда БиХ, одржала референдум о 9. јануару, Дану РС.

 

Додик је недавно изјавио да су помоћник заменика америчког државног секретара Брајан Хојт Ји и америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак од њега захтевали да не објављује резултате референдума, као и да се појави пред Тужилаштвом БиХ као осумњичени због одржавања референдума.

 

Он је додао да је од њега тражено и да повуче иницијативу о доношењу Закона о Уставном суду БиХ, по којем би из тог суда требало да се елиминишу стране судије, као и да његова странка СНСД повуче делове Декларације усвојене на Сабору 25. априла 2015, којима је најављен референдум о самосталности РС 2018. године.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;