Амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер је рекао да БиХ није успела као држава и да је сада циљ Републике Српске да опстане и да служи интересима свог народа најбоље што може.

 

Он сматра да Председник Републике Српске Милорад Додик балансира између проглашења независности и сарадње.

 

 

„У одређеном тренутку ће Република Српска морати да одлучи шта жели. Слутим да ће се то десити негде током Додиковог мандата. Тешко је рећи како ће се ово завршити, али је јасно да БиХ није успела као држава», рекао је Мејер за Спутњик, додајући да би БиХ могла да настави да постоји оваква каква јесте, али да би то била крајње нефункционална земља.

 

„БиХ би могла бити прекомпонована, али у ком циљу? Не видим начин како би то служило интересима грађана БиХ“, рекао је Мејер, додавши да никада није било логичног објашњења за високог представника међународне заједнице у БиХ и да би било најбоље укинути не само OHR, већ и Савет за спровођење мира.

 

«Ако не буду укинути, руководство БиХ треба напросто да их игнорише», сматра Мејер.

 

„Већина западних лидера није разумела да су то били грађански ратови и да је свака република играла неку улогу. Можда је још важније то што Запад, а посебно САД, није никад разумео значај етничке припадности у балканској политици. Вашингтон је мислио да Запад може да етничку припадност превазиђе силом и надзором. То никада није успело», каже Мејер, а преноси Срна.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;