Богојављење је један од главних празника који славе православни хришћани 19. јануара и посвећен је дану када је Јован Крститељ, у води реке Јордан крстио Исуса Христа. Одређени обичаји и традиција у вези са овим празником у Русији, преживели су још од давнина па до данашњих дана.

 

 

Када се зварши «12 чаробних дана», односно период око Нове године и Божића, који се од у Русији зове Свјатки, кућа се по традиција чистила, склањала се слама која је од Божића стајала по ћошковима, а преостали хлеб и пециво су се давали домаћим животињама.

 

 

 

Осим тога, традиционално се светила вода, а није било важно да ли је то вода из цркве или бунара и извора. Ако би била у питању река, народ би бушио рупу у леду, односно правио такозвани «проруб», после чега би свештеник светио воду у реци, спуштајући том приликом крст у воду.

 

 

Сматрало се да је посебно корисно и важно одмах након спуштања крста у воду, или заронити у ледени «проруб» или макар умити се хладном водом како би се са тела уклонило све што је «прљаво и покварено».

 

Они који су учествовали у претходним светковинама и певали коледарске песме, за њих је поливање водом и умивање било обавеза.

 

 

 

Понеки храбри и одважни, не плашећи се мраза, скакали су у освештану воду у «прорубу», а остали народ је захватао свету воду и њом прскао кућу и домаћинство, верујући да ће род бити бољи. Такође, веровало се да ће жена лакше поднети порођај,ако попије доста свете воде.

 

 

Сам процес освештавања воде на Богојављење, одувек се, још у старој Русији (на Руси) пажљиво чувао од сваке нечисте силе, чак се и у рупу у леду — «проруб» пуцало из оружја, како би се отерали «зли дуси». Воде захваћена из реке након што је освештана, чувала се у кући читаве године.

 

 

 

На Богојављење је народ посебно обраћао пажњу на време, јер су веровали да мокри снег значи да ће род житарица бити добар, а да су мећава и јак ветар знак да ће добро родити печурке и јагоде. Такође, веровало се да је око Богојављења добро крштавати децу.

 

У модерној Русији, обележавање великог празника, Руска православна црква организује уз помоћ надлежних државних институција попут Министарства за ванредне ситуације. Мере опреза су неопходне, јер се према дугогодошњим метеоролоким мерењима, температура ваздуха око празника Богојављење спушта до 25. подеока у минусу на скали Целзијуса.

 

Верници се зато позивају да у освештану ледену воду, зарањају само на оним местима, која су за то предвиђена и где дежурају стручњаци надлежних служби. Обичај је да верник тру пута зарони у ледену воду и тиме са себе скине све грехе

 

Сваке године се више од милион верника се током Богојављенске ноћи спусти у ледени проруб поводом великом празника.
Спутњик, друштвене мреже

Тагови: ; ;