На данашњи велики празник – Богојављење, земунским улицама је прошла Литија уз тактове песме «Христе Боже» и «Ој, Косово, Косово». Орила се песма из грла храбрих пливача чија је љубав према вери била снажнија од хладноће и мраза.

 

 

Иако је данас само један од пливача био победник, Славиша Ивановић који је први допливао до часног крста, може се рећи да су победници били сви они који су имали храбрости да уђу у ледену воду Дунава.

 

 

Обала окована ледом је била препуна суграђана, пријатеља и колега који су дошли да пруже подршку овим неустрашивим момцима и, како је запазио дописник NewsFront Србија, једној девојци међу њима.

 

 

Након служења Литургије у Храму Светог оца Николаја, Литија на челу са Патријархом Иринејем и свештенством је кренула земунским улицама уз тактове песме «Марш на Дрину».

 

 

Након откривања статуе «Богојављенском пливачу» на Земунском кеју, Патрирах Иринеј је прочитао тропар Богојављењу.

 

 

Тренутак када су на Земунски кеј са иконом у рукама изашли пливачи, пропраћен је усклицима одушевљених посматрача којих је било неколико стотина.

 

Међу храбрим пливачима налазили су се припадници војске Србије и момци из београдског одреда Жандармерије. Њих укупно 13.

 

Припадници Жандармерије традиционално учествују у пливању за часни крст и у Београду и широм Србије.

 

 

На земунском кеју су, поред припадника ронилачког одреда жандармерије, ватрогасних  и медицинских екипа, били присутни и браћа Руси из Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

 

 

Данас је до Часног крста на Земунском кеју први допливао професионални каскадер Славиша Ивановић. Не скидајући шајкачу са главе он је, држећи високо подигнут Часни крст, прославио победу праћен усклицима окупљених.

 

 

«За кога? За Србију!!  За кога? За Републику Српску!», орило се Земунским кејем.

 

 

Лола Ђорђевић за News Front Србија

 

 

 

Тагови: ; ;