Републикански сенатор Џон Меккејн је изјавио да је Русија велики играч на Блиском истоку и да су САД изгубиле лидерство у региону. Слично је пре тога изјавила Високи представник ЕУ за спољну политику Федерика Могерини. Након заузимања Алепа и пропадања војне фазе сукоба, многи европски званичници су престали да оптужују Руску Федерацију за све. Уочи разговора у Астани се сви журе да изнесу своје планове за решење сиријског питања. О томе у чему је веза са променом реторике непомирљивих критичара Русије и зашто то може бити маска за прављење политичких поена, у материјалу РТ.

 

Меккејн је, дајући изјаве о РФ и њеној улози на Блиском истоку, био пун кајања. Он је био принуђен да призна чињеницу да је Русија постала кључни играч на Блиском истоку и да укаже на заслуге Владимира Путина.

 

«Руска економија је на петнаестом месту у свету. Упркос томе, то је сада велики играч на Блиском истоку «- рекао је Мекејн.

 

Промена смера

 

Победа Доналда Трампа на председничким изборима у САД и вероватна промена у политици САД према Русији су натерали многе политичаре на обе стране Атлантика да, ако и не промене веровање, онда барем промене изјаве. Зато је отворени критичар Русије, Џон Мекејн признао да је РФ велики играч на Блиском истоку. Промена околности није само Меккејнов маневар.

 

 

«Верујем да ово неће бити последња Меккејнова изјава која ће изазвати изненађење и питања», каже директор Института САД и Канаде РАН Валериј Гарбузов за РТ.

 

Сада је на дневном реду сиријско питање. Пред САД је проблем успостављања односа са Сиријом и усклађивање са Русијом по том питању. Још се не зна како ће се понашати Трамп, јер су његове изјаве у вези са Русијом и Сиријом прилично контрадикторне.

 

Међутим, према мишљењу Гарбузова, очигледно је да ће се нова америчка спољна политика према ИГИЛ и ситуацији у Сирији засигурно променити. Зато ће се променити и реторика неких политичара.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;