Председник Бугарске Румен Радев положио је заклетву, а инаугурација ће бити одржана у недељу, јавља АП. Он наслеђује претходника Росена Плевнелијева.

 

 

Радев (53) бивши је командант ваздухопловства, школовао се и у САД, а за председника је изабран уз подршку опозиционих социјалиста 13. новембра прошле године и пети је демократски изабрани председник бивше комунистичке републике Бугарске.

 

Одлучан је у намери да Бугарску задржи у НАТО-у и ЕУ, наводећи да је то стратешки избор који не би требало доводити у питање.

 

Он је тиме побио раније критике да Бугарску очекује промена у геополитичком положају због изјаве да Русији треба скинути санкције.

 

«Спољна политика Бугарске требало би да остане овде у Бугарској, а да се брани у иностранству, не обрнуто», рекао је Радев додајући да би његова политика требало да буде отворена свету и да придобије пријатеље и партнере, а не непријатеље.

 

 

Иако председник у Бугарској нема извршну моћ и све одредбе прво мора да одобри скупштина, глас народа даје функцији више утицаја и ауторитета.

 

Први задатак Радева биће да успостави привремену владу, након што је влада премијера Бојка Борисова поднела оставку.

 

Такође, мора да распусти скупштину и закаже датум избора.

 

 

 

Тагови: ;