Богојављење је један од главних празника који славе православни хришћани 19. јануара и посвећен је дану када је Јован Крститељ, у води реке Јордан крстио Исуса Христа. Одређени обичаји и традиција у вези са овим празником у Русији, преживели су још од давнина па до данашњих дана.

 

Традиционално се светила вода, а није било важно да ли је то вода из цркве или бунара и извора. Ако би била у питању река, народ би бушио рупу у леду, односно правио такозвани «проруб», после чега би свештеник светио воду у реци, спуштајући том приликом крст у воду.

 

МАЈЧИЦА СРБИЈА СЛАВИ БОГОЈАВЉЕЊЕ

 

Ово је источносибирско село Ојмјакон, једно од најхладнијих места на планети.  Температура ваздуха око празника Богојављење спушта до 55. подеока у минусу на скали Целзијуса. Али мраз ни децу није уплашио.

 

У модерној Русији, обележавање великог празника, Руска православна црква организује уз помоћ надлежних државних институција попут Министарства за ванредне ситуације.

 

Верници се зато позивају да у освештану ледену воду, зарањају само на оним местима, која су за то предвиђена и где дежурају стручњаци надлежних служби. Обичај је да верник тру пута зарони у ледену воду и тиме са себе скине све грехе.

 

Сваке године се више од милион верника се током Богојављенске ноћи спусти у ледени проруб поводом великом празника.

Тагови: ; ; ;