Стручњаци верују да скорашње позитивне изјаве Меккејна и Могерини о Русији имају прикривени мотив. Током војне фазе антитерористичких операција, коалиција предвођена САД се није показала у најбољем светлу. Њихов успех је био ограничен углавном на празне изјаве. Али, у новим условима преговора и компромиса, способност да дају јаке изјаве могу дати одређену предност западним политичарима.

 

 

Европски званичници су већ почели да се надмећу у изношењу планова за решавање сиријског сукоба. План превазилажења кризе су већ предложили немачки Министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер и још неколико утицајних европских политичара. Пре неколико дана је и Федерика Могерини најавила намеру ЕУ да да свој допринос процесу преговора о Сирији под окриљем УН. Све своје предлоге ће европске бирократе објавити у фебруару током предстојећих преговора у Женеви.

 

«Током Обамине владавине су сви европски званичници играли на карту русофобије и тврдили да се Русија не бори са ИГИЛ. Сада је у САД ишчезла реторика русофобије и Европљани су се отрезнили. За то време је Русија постигла војне успехе у Сирији. Сада су Европљани почели да деле комплименте Русији јер се променио формат и адреса преговора. Раније је то било у Женеви, у Европи, а сада је у Астани, на евроазијском континенту. То је веома моћан ударац на его Европљана. Они почињу да деле комплименте Русији да не би били заборављени», рекао је члан Председништва Академије за геополитичке проблеме Араик Степањан у интервјуу за РТ.

 

Још један сигнал да се променила позиција ЕУ је да на децембарском самиту ЕУ није било речи о новим рестриктивним мерама против Русије због ситуације у Сирији.

 

С друге стране, неки аналитичари сматрају да су «проруске» фразе и Могеринијеве и Меккејна само лукав политички потез који има за циљ да натера Русију да преузме све трошкове у даљем решењу сиријског сукоба.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;