Украјинска политичарка Надежда Савченко већ месецима јавно говори оно што није по вољи владајућим бившим пучистима и домаћим неонацистима. Њена последња лансирана „ракета“ своди се на савет сународницима: Тргујмо са Русијом — дајмо јој Крим у замену за Донбас.

 

Многи њени су је за ово већ проклели, а портпарол Кремља Дмитриј Песков поручио је и њој и њеним кијевским опонентима: «Крим је део Русије и о томе не може бити никакве дискусије. А Донбаса се Украјина сама одриче. Да ствари тако стоје — сведочи и блокада те територије коју је завео сам Кијев».

 

 

Савчено се, иначе, огласила у тренуцима када је војни врх Доњецке Републике објавио да је украјинска армија на линије раздвајања довела инжењерце-деминере и да је сасвим могуће да се спрема за нове нападе.

 

Други човек војног врха у Доњецку Едуард Басурин је открио да су деминери стигли на украјинске положаје код Кодема, Зајцева и Мајорска, а да су муницију и додатну ратну технику почели да довозе код Авдејевке, Водјаног, Красногоровке, Волновахе и Нејталова. Прецизирао је да су само код Волновахе распоредили 30 вишецевних ракетних бацача „Град“ и „Ураган“.

 

Претходних дана су Украјинци „усијавали“ неколико донбаских фронтова. Нарочито жестоко су артиљеријом и минобацачима тукли Горловку и Калиновку. Под ватром је била и саобраћајница Доњецк-Горловка. Нападали су и Никитовку, Гољму, Мајорск и Зајцево.

 

У Кијеву су, иако нигде нису пробили фронт, већ били почели да говоре о „враћању Донбаса“ већ у јесен 2017.

 

Кијевски министар полиције Асен Аваков је стигао већ дотле да је објавио да ће украјинске граничарске јединице за недељу-две преузети границу са Русијом која је сада под контролом ДНР и ЛНР. А потом кренути и на Крим.

 

Биће да су ово „пусти снови“, али ево шта о даљем развоју ситуације у Украјини и у Донбасу мисле експерти за ту бившу совјетску републику у којој живи најмање 20 милиона људи који себе сматрају Русима или припадницима Руског света.

 

Заменик генералног директора РИСИ Тамара Гузенкова је уверена да војни врх у Кијеву намерно провоцира ситуацију и да зато увелико прегрупише своје снаге распоређене око Доњецке и Луганске Републике.

 

Подсетивши да је портпарол армије ЛНР Андреј Морочко саопштио да су у Донбас стигли страни инструктори украјинске армије за диверзантско деловање, Гузенкова је упозорила да се Кијев „захуктава“ зато што још није схватио да Донбас има маневарски простор.

 

«Замрзавање конфликта са Донбасом за Кијев је већ постало питање психологије и психотерапије јер је сам проблем рата, у каши која се закувава, практично нерешив. Зато она процењује: „Или ће Запад извршити јак притисак на Кијев, или ће у Кијеву доћи до нове политичке кризе и смене владајуће класе“».

 

Гузенкова сматра да ће даље игнорисање Минских споразума Доњецку и Луганску Републику само подстаћи на још веће зближавање са Москвом.

 

„Кијев још није схватио да донбаске републике имају маневарско поље. Зато ратом, економским санкцијама и изолацијом покушава да их присили да падну на колена. Међутим, Донбас има дугачку границу са Русијом, па га Кијев санкцијама напросто тера у наручје Русије. Ако овако настави, Кијев ће довести ствари дотле да донбаске републике де факто постану саставни део Русије“, каже она.

 

Председник Центра за системске анализе и прогнозе Ростислав Ишћенко наглашава да ће гранатирања територија Луганске и Доњецке Републике трајати све док у Кијеву на власт не дођу адекватни људи.

 

„Гранатирања ће престати тек када у Кијеву не буде никакве власти или када се појави власт каква сада постоји у Доњецку или веома налик на њу“, каже Ишћенко.

 

По његовој процени, Украјина ће неизбежно почети да се распада, па ће доћи тренутак када Кијеву више неће бити до Донбаса јер ће бивши пучисти почети да ратују између себе да би разјаснили ко је међу њима главни. Само, тај тренутак неће сви доживети, уверен је Ишћенко, процењујући да Украјина данас у суштини више никоме није потребна јер је на путу да брзо постане земља без економије.

 

„Украјина је свих последњих 25 година ефикасно уништавала своју економију. Раскинула је производне и трговинске везе са Русијом, а нова тржишта није нашла. Зато она данас није потребна ни ЕУ ни САД“, каже он.

 

Ишћенко сматра да за председника Украјине Петра Порошенка почиње критични период који ће се завршити у фебруару. Можда чак и дестабилизацијом и покушајем новог државног преврата.

 

Ситуација у Украјини ће се заоштравати и зато што нови председник САД Доналд Трамп своје аранжмане са Русијом може започети управо нагодбом поводом Украјине.

 

Ката

 

Извор fakti.org

Тагови: ; ; ;