Положај Европе у новој политичкој реалности је много компликованија од позиције САД. Лидери ЕУ немају избора нити маневарског простора да ураде било шта друго сем да се прилагоде политици САД и да покажу сопствену флексибилност. То је и урадила високи представник ЕУ за спољне послове Федерика Могерини признајући да Русија може да одигра кључну улогу у решавању сиријског сукоба.

 

 

«Европа ће узети у обзир нову позицију САД. У том смислу изјава Федерике Могхерини не изненађује. Трамп је показао спремност да преговара са Русијом у борби против тероризма и ИГИЛ, пре свега у Сирији. Европа, као амерички савезник у антитерористичкој коалицији на челу са САД, мора узети у обзир промену политичке линије», рекао је шеф Одјељења Европске безбедности Института за Европу Дмитриј Данилов у интервјуу за РТ.

 

Европа се суочава и са другим важним питањем — како да задржи своје ставове у вези Сирије и поступака Русије у тој земљи. Биће прилично тешко да се то учини. Проблем није само у дугорочној промени политике америчке администрације. Главни разлог је промена у европском политичком окружењу.

 

«У тренутном окружењу је тешко и даље убеђивати европске гласаче да главна претња долази из Русије а не од тероризма, посебно у погледу низа терористичких напада који су се догодили у Европи 2015-2016. Друга ствар се односи на промену политичких елита у Европи. Избори у Немачкој и Француској ће пред ЕУ и европске институције да постави озбиљно питање да ли ће промена политичких елита у Немачкој и Француској обликовати заједничку европску безбедносну политику, нарочито у вези са Сиријом», рекао је Данилов.

 

Да би сачували образ у овој ситуацији, лидери ЕУ ће морати да постепено одустану од антируске реторике.

 

Ката

 

Тагови: ; ;