У Вашингтону почиње церемонија инаугурације 45. председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа и потпредседника Мајка Пенса. NewsFront Србија прати овај догађај.

 

Републиканац Доналд Трамп ће званично положити заклетву и постати 45. председник Сједињених Америчких Држава. Свечаност је почела у Цркви Светог Јована.

 

Амерички медији су објавили да ће свечану заклетву положити држећи руку на две Библије — прва Библија је поклон који је Трамп добио од мајке 1955. године, а друга је она коју је користио Абрахам Линколн када је полагао председничку заклетву.

 

Међу занимљивостима инаугурационог дана издваја се и то што је према Уставу за полагање заклетве дозвољено 35 речи, али неки председници то повећају на 39 додајући: „Тако ми Бог помогао“.

 

 

Доналд Трамп положио је председничку заклетву у Вашингтону и постао 45. председник Сједињених Америчких Држава. Нови амерички председник је обећао да ће се залагати за то да интереси Америке буду на првом месту и да «Америка поново постане велика». Нова америчка политика ће бити заснована на поштовању националних интереса других земаља.

 

Трамп је изјавио да САД више неће ништа наметати другим земљама.

 

Нови председник САД је навео да ће Вашингтон тежити пријатељству с другим државама уз свест о томе да све земље имају своје националне интересе и да морају да их штите.

 

Нови председник САД је завршио свој говор.

 

 

Цена злата је скочила након Трамповог инаугурационог говора.

 

Припрема се свечана вечера у Белој кући.

 

Нова администрација САД подржаваће коалиционе војне операције против ДАЕШ-а, саопштила је Бела кућа.

 

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер изјавио је да подржава став председника САД Доналда Трампа о смањењу нивоа сукоба с Русијом и да се нада озбиљном дијалогу две земље, преноси агенција Блумберг.

 

Нова администрација САД подржаваће коалиционе војне операције против «Исламске државе», саопштила је Бела кућа.

 

 

САД ће поново размотрити споразум о северноамеричкој зони слободне трговине и не искључују могућност изласка из тог споразума, саопштила је Бела кућа непосредно након Трампове инаугурације.

 

 

Тагови: