Председник Републике Српске Милорад Додик  је ново име на «црној листи» америчког министарства финансија. Некадашњи председник СР Југославије Слободан Милошевић налази се на црној листи САД, иако је умро у притворској јединици Хашког суда још 2006. године.

 

 

На листи су поред Слободана Милошевића још три особе које су у међувремену умрле: Момир Талић, Мило Мркшић и Горан Хаџић.

 

Прву листу особа и организација «под посебном присмотром, којима је блокирана имовина у САД» обзнанио је 2001. године тадашњи председник Џорџ Буш, објашњавајући да те особе и организације представљају претњу мировним процесима на Балкану.

 

Албанска национална армија, која је 2003. године уписана на листу терористичких организација УН, као и њени наводни лидери Гафур Адили и Идајет Бећити, такође се налазе на америчкој црној листи, уз двојицу посланика косовског парламента – Фатмира Љимаја и Даута Харадинаја.

 

Млађи брат Рамуша Харадинаја је на ту листу доспео после сукоба у Македонији, када су га западне обавештајне службе означиле као једног од главних организатора пребацивања бивших бораца ОВК на македонско ратиште.

 

На листи су и некадашњи регионални команданти ОВК Сами Љуштаку и Рустем Мустафа, Реџеп Сељими, као и блиски сарадник Хашима Тачија, Азем Суља, познат и под надимком Велики ујак.

 

На листи је и донедавни лидер Демократске партије Албанаца Мендух Тачи, који је после лоших резултата партије на децембарским парламентарним изборима у Македонији поднео оставку.

 

На листу су и ОВБМБ и Политичко веће Прешева, Бујановца и Медвеђе, као и лидери тих организација Шефћет, Исак и Јонуз Муслију.

 

Из Бих су на листи некадашњи главни обавештајац Алије Изетбеговића Бакир Алиспахић, а такође и Хасан Ченгић, Енвер Хаџихасановић и Сеад Шахинспахић.

 

На листи се налазе и Милорад Додик, комплетна породица Радована Караџића, Биљана Плавшић, Ратко Младић, Момир Талић, Стојан Жупљанин, Љубиша Беара, Радислав Брђанин, Милан и Средоје Лукић, Момчило Мандић, Милан Мркшић, и Српска демократска странка.

 

Од српских званичника, на листи су: цела породица Слободна Милошевића, Сретен Лукић, Властимир Ђорђевић, Милан Милутиновић, Драгољуб Ојданић, Франко Симатовић, Јовица Станишић, Веселин Шљиванчанин, Владимир Лазаревић и Милорад Улемек.

 

На листи су и Хрвати: Марио Черкез, Љубо Чесић Ројс, Тихомир Блашкић, Валентин Чорић, Анте Јелавић, Драго Јелавић, Винко Мариновић и Младен Налетелић.

 

Са ове листе могу бити избрисана имена особа које «поднесу захтев у којем треба да наведу аргументе или доказе који представљају довољан основ за брисање са листе».

 

Осим Балкана, црна листа укључује особе и организације из низа проблематичних региона, са Блиског истока, из Северне Африке, Украјине, Белорусије и Зимбабвеа.

 

Извор Вечерње Новости

 

Тагови: ; ;