Крим би могао да постане темељ за развој новог светског поретка уз учешће лидера три водеће земље Русије, САД и Кине, наводи се у саопштењу организације кримско-кинеске сарадње «Крим-Чжунго».

 

Друштвени активисти тврде да принципи светског поретка, које су утврдили шефови савезничких сила 1945 на конференцији на Јалти, сада више нису актуелни. У свету су формирани нови центри моћи и наново се разматрају сфере утицаја.

 

 

«После добро утврђених али данас застарелих догми и стереотипа, долази до све већег међусобног неразумевања, повећања међународних тензија, настанака и ширења сукоба. Систем локалних блокова постаје неупотребљив. Време је да се склопе глобални споразуми. Видимо неминовност састанка лидера земаља од којих зависи свет. Сматрамо да је могуће, потребно и оправдано организовати конференцију «Јалта-2», наводи се у саопштењу.

 

Организовати такав састанак би, по мишљењу стручњака друштвених организација, симболично и најбоље било на Јалти.

 

«Позивамо лидере земаља да се окупе на Криму инспирисани великим достигнућима претходника и да поставе темеље новог светског поретка који гарантује мир, сигурност, развој и просперитет», каже се у саопштењу.

 

Друштвени активисти сматрају да нови формат конференције мора да се одржи уз присуство руског Председника Владимира Путина, Председника САД Доналда Трампа и Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинга. Тај став је усвојен на скупштини чланова организације «Крим-Чжунго», која промовише успостављање и развој међународних друштвених и културних контаката. Руководство организације је укључено у радне групе у оквиру републичке Владе да би развијало и спроводило план за унапређење сарадње између Крима и Кине.

 

Ката

Тагови: ; ;