У интервјуу за Дојче веле  немачки политиколог Зибо Јансен сматра  да је страх Приштине од поделе Косова «сигурно оправдан».

 

«Њима је председник Србије индиректно запретио ратом. Косовско руководство је такође ратоборно реаговало. На обе стране, дакле, имамо мало тога да видимо што иде у прилог попуштању напетости. Верујем да је то за обе стране и даље веома одлучујуће питање. Косовски Албанци желе цело Косово, а Срби не желе да признају Косово као независну државу и желе власт бар над северним делом. Ту има много потенцијала за конфликт», рекао је.

 

Конфликт је, по његовим речима, сада спречен тиме што су на Косову међународне трупе.

 

«Али, ако би се оне повукле – за шта, наравно, увек постоји могућност, рецимо да САД кажу да повлаче свој контингент – онда је питање да ли би Европљани имали воље и да ли су у ситуацији да тамо заиста масовно стационирају трупе што би онда на крају спречило конфликт. Разговарао сам с многим људима на Балкану, у Сарајеву, на Косову, и сви ми једногласно кажу да би у наредне три до четири године могао да избије оружани конфликт, уколико Запад не покуша да тамо подржи демократско, цивилно друштво. А ја то у овом тренутку, са изолационистичким тенденцијама Доналда Трампа, не видим», додао је.

 

Јансен је рекао да се «средњорочно гледано» може очекивати повлачење америчких трупа са Косова и оценио да би то био катастрофалан сцанарио и за Балкан и за ЕУ, јер би Блакан био препуштен сам себи.

 

«Верујем да те земље више од 20 година након Дејтонског споразума и 17-18 година након косовског рата, нису у ситуацији да имају цивилно-демократске структуре и нису у стању да њима самостално управљају. Због тога Запад ту мора да помогне… А ако све то изостане, онда је, по мом мишљењу, ситуација црна. За ЕУ ће то бити веома велики проблем из једноставног разлога што верујем да ЕУ, због сопствене унутрашње кризе, није у стању да питање Балкана сама и суверено реши. То ће бити веома тешко за Европску унију».

 

Извор Вечерње Новости