Вест да ће премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић и супруга председника РС Снежана Додик присуствовати данашњој инаугурацији изабраног председника САД Доналда Трампа на Капитол хилу, узнемирила је духове у Федерацији БиХ.

 

 

Тим поводом се одмах огласио амбасадор БиХ у САД Харис Хрле, који је за сарајевски портал Кликс рекао да Цвијановићева није у службеној посети САД и да неће присуствовати инаугурацији Трампа.

 

Цвијановићева, међутим, то демантује и поручује да је реч о званичном позиву за инаугурацију изабраног председника САД.

 

«Жељка Цвијановић се не налази у службеној посети Вашингону нити ће присуствовати службеним активностима везаним за инаугурацију председника Доналда Трампа», рекао је Хрле.

 

 

Уз опаску да Цвијановићева очигледно приватно борави у САД, Кликс поставља питање оправданости њеног боравка и трошења, како се наводи, новца грађана РС на приватна путовања.

 

Портал констатује и да Влада РС јавности није објаснила због чега је, како наводе, приватно путовање Жељке Цвијановић од кључног значаја за Владу РС и Републику Српску у целини.

 

Цвијановићева је, с друге стране, поручила да је почаствована и поносна на то што ће присуствовати инаугурацији новоизабраног председника САД и на тај начин представљати институције и грађане Српске.

 

«Грађани Републике Српске очекују и увек су очекивали да њихове институције имају добру сарадњу са свим земљама света, посебно са важним државама као што су САД», рекла је Цвијановићева, а преноси РТРС.

 

 

Премијерка РС је изразила очекивање да ће након доласка Трампа на чело САД многе ствари у свету бити другачије и боље.

 

Цвијановићева је нагласила да је инаугурација америчког председника велики и важан догађај и уједно прилика за разговоре са значајним људима, који ће бити део нове америчке администрације.

 

Навела је и да је Представништво Републике Српске у Вашингтону већ имало сусрете са високим званичницима. Разговори ће бити настављени након инаугурације, на свечаности којој ће лично присуствовати.

 

«Очекујем да ћемо наићи на боље разумевање за оно што јесте БиХ и да ћемо неговати и развијати контакте на добробит свих нас», истакла је Цвијановићева.

 

 

Додала је да би било добро да овом догађају присуствује и председник Републике Српске Милорад Додик, што није било могуће због «јавности већ познатих околности».

 

Цвијановићева је демантовала спекулације које су објавили поједини медији, у вези са трошковима њеног боравка у Вашингтону.

 

«Реч је о званичном позиву и ово није ствар коју треба сводити на одређена финансијска питања. Нису тачне спекулације да је за овај догађај издвојена одређена сума новца. Долазак овде у финансијском смислу за Српску је једнак одласку председника владе или министра финансија на разговор са ММФ-ом, када треба да се плате путна карта и смештај», појаснила је Цвијановићева.

 

 

Истакла је да такве спекулације неће умањити значај ни понос који осећа зато што има прилику да присуствује таквом догађају, пренео је РТРС позивајући се на Срну.

 

 

РТС/РТРС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;