У Вашингтон су током инаугурације новоизабраног председника Доналда Трампа планиране озбиљне мере безбедности. Органи за спровођење закона очекују да ће инаугурацији присуствовати најмање 300-400 хиљада људи.

То је много мање него што је било инаугурацији Барака Обаме у 2009. години (тада је било присутно око 2 милиона људи), али за град, са популацијом од око 600 хиљада становника, то је веома респектабилна цифра.

 

У срцу главног града, биће постављне две зоне где ће се вршити провера. У «зеленој зони», полиција ће дозвољавати пролаз само за аутомобиле људи који тамо живе, док ће у «црвеној»  бити могућ пролаз само возила са посебним пропусницама.

 

Како преноси ЦНН, саобраћај ће  бити блокиран у око 100 квартова укупне површине око 5 квадратних километара. На обезбеђивању ове церемоније биће ангажовано око 28 хиљада припадника полиције, тајне службе, Управе за безбедност саобраћаја и других агенција за спровођење закона.

 

Они који намеравају да иду у инаугурацији или иду на посао у «зоне безбедности» ће морати да  оставе кући све предмете који се сматрају ризичним по безбедност.

 

У «зону безбедности је забрањено уношење предмета: пиштаљки, балона, преносивих фрижидера , ножева, ватреног оружја, беспилотних летелица, и многих других.

 

У последњем тренутку организатори  су отказали забрану ношења кишобрана,јер се по прогнозама  очекује киша, али је напоменуто да јена инаугурацији  дозвољено ношење само малих  склопивих кишобрана.

 

Поред тога,Федерална Авио служба ће увести ограничење летова над Вашингтоном у периоду од 9.00 до 17.00 часова.

 

Неколико станица метроа у центру ће бити затворено.

Тагови: ; ;