Сирија је дозволила Русији да знатно прошири своју поморску базу у средоземној луци Тартус и да настави да је користи наредних деценија, произилази из споразума објављеног данас.

 

 

Ово је једина поморска база коју Русија има изван територије бившег Совјетског Савеза, пишу «Новости«. Руска војска користила је Тартус за борбу против терориста «Исламске државе» и осталих терористичких групација у тој земљи.

 

Према том споразуму који је потписан у Дамаску у среду, Сирија је понудила слободно коришћење објекта из совјетске ере за 49 година. То може аутоматски да буде продужено, на периоде од по 25 година, ако се обе стране слажу.

 

Према договору Русија такође може да модернизује ту базу да би могла да прими до 11 бродова истовремено, укључујући и бродова на нуклеарни погон. Тренутно лука Тартус има простора да прими два брода средње величине истовремено. Совјетски Савез потписао је договор о успостављању тог простора 1983. године.

 

Према новом споразуму наводи се да ће руска база помоћи да се «подржава мир и стабилност у региону» и да је «дефанзивне природе и није усмерен ни према једној другој нацији». Такође се наводи да ће руска војска осигурати ваздушну одбрану Тартуса и штитити га са мора.

 

Према споразуму се такође наводи да ће Русија помоћи Сирији да обнови своје ратне бродове совјетске производње.

 

У августу прошле године руски посланици ратификовали су још један споразум којим се Русији дозвољава да задржи колико год дуго жели своје снаге у Хмејмим ваздушној бази у сиријској приобалној провинцији Латакији. Споразум је потписан у августу 2015. у Дамаску, месец дана пре него што су почели руски ваздушни напади у Сирији.

 

 

 

Тагови: ; ;