Такозвани «Председник Косова» Хашим Тачи је, у интервјуу за Bild, рекао да Приштина никада неће дозволити да се оствари идеја Београда да дестабилизује «Косово».

 

„Илегални пропагандни воз је био само предтекст Србије за дестабилизацију политичке и безбедносне ситуације на «Косову». Ове и наредне провокације Србије су део старог сценарија да одвоји један део «Косова»“, рекао је Тачи, додајући да је „руски воз“ део сценарија да се одвоји део «Косова» и да се он присаједини Србији.

 

„Значи, модел сличан Криму. Али, то се никада неће догодити“, казао је Тачи.

 

Такође је додао да је Србија, упркос споразумима у Бриселу у оквиру процеса нормализације односа, политички и финансијски подржавала илегалне структуре на северу «Косова» и да Влада Србије наставља да прети Србима да се не интегришу у институције «Косова», а истовремено преко медија које има под контролом наставља пропаганду против «косовске власти» и промовише поделу.

 

 

„Политичка елита у Београду сваког дана говори о подели. Чак се и у Уставу Србије каже да је «Косово» саставни део Србије“, казао је Тачи.

 

„Зато је сваки воз који улази на територију «Косова» илегалан. Натписи ‘Косово је Србија’ које је тог дана имао илегални воз нису само слоган, већ званични став Србије. Тај воз не служи косовским Србима, већ је био у служби политичара Београда да васкрсну једну мртву идеју о подели «Косова»“, казао је Тачи, додајући да «Косово» и Србија немају никакав споразум о «међудржавном» железничком транспорту.

 

„Као што је било у прошлости, тако је Србија на жалост и данас спремна да жртвује српску заједницу. Ми, међутим, нећемо дозволити да се то догоди“, рекао је Тачи, а преноси Бета.

 

Ката

Тагови: ; ;