Упркос санкцијама одлазеће америчке администрације која је председнику Српске Милораду Додику забранила улазак у ту земљу и тако спречила одлазак на инаугурацију новог америчког председника Доналда Трампа, глас Републике Српске данас се ипак чуо у Вашингтону.

 

 

Бројним свечаностима и баловима присуствују премијерка Жељка Цвијановић и супруга председника Републике Сњежана Додик.

 

По доласку у Вашингтон премијерка је изјавила да је поносна што представља Републику Српску. Охрабрен оним што је чуо у Трамповом кабинету, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић каже да ће се брже од очекиваног десити заокрет у спољној политици.

 

Упркос опструкцијама и уценама да се спријечи долазак председника Републике Српске у Вашингтон, шеф Представништва Српске у Вашингтону Обрад Кесић с добрим вестима дочекао је делегацију Републике Српске, која ће вечерас присуствовати бројним пријемима и баловима, након полагања заклетве новог америчког предсједника.

 

Премијерка Цвијановић и супруга председника Републике имаће прилику да се сусретну с бројним званицама, члановима Конгреса и личностима из политичког и друштвеног живота САД.

 

„Грађани Републике Српске очекују и увек су очекивали да њихове институције имају добру сарадњу са свим земљама у свету, посебно са важним државама као што су САД“, рекла је премијерка Српске.

 

 

Шеф Представништва Српске у Вашингтону истакао је да ће премијерка и госпођу Додик на пријемима и баловима имати прилику да се упознају с разним представницима нове администрације, члановима Конгреса и многим значајним људима из политичког, друштвеног и економског живота САД.

 

Кесић је синоћ разговарао и са шефом Трамповог кабинета. Оно што је чуо, каже, охрабрује, и Република Српска има разлог за оптимизам. С одласком Обамине администрације одлазе и ултиматуми, уцене и казне, препричава Кесић, коме је речено да ће заокрет у спољној политици уследити много брже од очекиваног и да ће приоритет бити борба на разбијању оквира изграђеног у време Хладног рата.

 

„Оно што смо јуче чули је да има доста промена у спољној политици, да се деси него што сам очекивао и то ми је драго.Мислим да има доста простора да се први пут прихвате легитимни интереси Републике Српске“ рекао је Кесић.

 

 

Упитан да прокоментарише какве су процедуре у вези са укидањем санкција председнику Републике, Кесић не жели много да открива, али је оптимистичан да то питање неће дуго остати без одговора.

 

„Ја сам уверен да ће и то питање врло брзо да дође на дневни ред и мислим да имамо врло добре саговорнике и мислим да ћемо показати врло брзо и кроз друге контакте и ту постоји воља и с њихове и наше стране да се гради међусобна сарадња“, рекао је Кесић.

 

 

 

 

Спутњик/РТРС

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;