Неколико хиљада Албанаца присуствовало је скупу подршке Рамушу Харадинају у Приштини, ухапшеног у Француској по потерници Интерпола на захтев власти Србије.

На протесту је затражено безусловно ослобађање Харадинаја, који на условној слободи чека да француске власти размотре захтев Београда да га изруче Србији због оптужби за ратне злочине током сукоба на Космету.

 

Демонстрације подршке организовали су ратни ветерани бивше «Ослободилачке војске Косова», којима су се придружиле и Харадинајева Алијанса за будућност Косова и Иницијатива за Косово.

 

Говорници су током скупа за хапшење Харадинаја оптужили власти у Београду, поручивши да не могу да буду уплашени «измишљеним оптужбама» против њега.

 

«Наша борба је била фер и чиста. Харадинај је у Хагу доказао невиност и позивамо Француску да не изручи Харадинаја Србији», рекао је председник «Организације ратних ветерана ОВК» Хисни Гуцати.

 

Демонстранти су носили транспаренте «Харадинај је Косово», «Један народ, један став за Харадинаја», «Вучић једнако Милошевић» и друге.

 

Протест у Приштини завршен је мирно.

 

 

РТС

Тагови: ; ;