Западни медији и аналитичари су потпуно отворено назвали Трампов инаугурациони говор мрачним и злослутним.

 

 

„Председник Трамп је, по процени историчара и писаца говора, наступио са једним од најзлослутнијих говора у историји САД, служећи се омиљеним темама из своје изборне кампање о деградацији Америке, а истовремено себе представљајући као заштитника заборављених мушкараца и жена“, пише The Wall Street Journal, наводећи оцену историчара Роберта Делека да су САД, кад би Трамп био у праву, у ужасној кризи.

 

LA Times је инаугурациони говор новог Председника САД назвао трампизмом у чистом виду — грубим, у тоновима црним као смола и наступом дубоко увређеног човека.

 

„Доналд Трамп је започео председнички мандат реским и озлојеђеним речима о обогаљеној нацији којој су хитно потребни смели потези. Раскрстивши са двовековном традицијом инаугурационих говора, нови Председник је свима ставио на знање да ће његово председниковање бити нешто сасвим друго“, пише The Washington Post.

 

„Петак је био дан тријумфа новог Председника, али се то по његовом завереничком говору не би могло закључити. Трампово одступање од норми се могло очекивати, али су његове речи многе ипак шокирале“, пише The Huffington Post, додајући да је Трампов говор звучао тако као да се у САД претходно догодио војни пуч.

 

„То је био мрачни наступ. Америка, коју је описао Трамп препуна је жртава сиромаштва, криминала, банди и наркотика, као и опустелих фабрика широм земље“, једак је The New Yorker.

 

Ката

Тагови: ; ; ;