Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је у интервјуу за Би-Би-Си да је немогуће да ракете буду повучене из руског Калињинграда све док су ракете НАТО-а у Европи.

„Не можемо једноставно да склонимо ракете из Калињинграда ако не знамо да ли ће планови за стварање антируског ракетног система бити укинут у Европи“, нагласио је Песков.

 

Допремање ракетних система „Искандер М“ и С-400 у Калињинградску област није ништа друго до одговор Русије на размештање америчког система ПРО у Европи. Москва је више пута упозоравала НАТО да ће адекватно одговорити на такве потезе Алијансе.

 

Званични представник Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков изјавио је да праву претњу по безбедност не представља Русија, већ нагомилавање оружја у Европи и војника „неевропског“ порекла, и подсетио је на изградњу противракетне одбране САД у Пољској и Румунији.

 

АМЕРИЧКИ СПЕЦИЈАЛЦИ СТИГЛИ У ЛИТВАНИЈУ. КОЈИ ИМ ЈЕ ЦИЉ? ПОГЛЕД ИЗ КАЉИНИНГРАДА

 

САД су раније позвале Русију да не размешта комплексе „Искандер“ и С-400 у Калињинградској области, јер то «дестабилизује европску безбедност», изјавио је портпарол Стејт департмента Џон Кирби. Русија има право да на својој територији предузима све мере као одговор на експанзију агресивног блока као што је НАТО, одговорили су у Москви.

Тагови: ; ; ; ; ;