Протести на дан инаугурације Доналда Трампа су били масовни. Полиција је морала да употреби гас и шок бомбе. Демонстранти се нису разишли ни након инаугурације, па су снаге реда биле у стању приправности током целе ноћи.

 

Била је то врела ноћ у америчкој престоници, а завршио се спаљивањем плаката и уличним тучама. Покушај да се пробије кордон се завршио сукобима са полицијом и хапшењима.

 

 

Протести су настављени у јутарњим часовима у Њујорку, Сиетлу, Даласу и Чикагу. У Портланду је неколико десетина хиљада демонстранат поздравило почетак мандата Доналда Трампа паљењем америчке заставе.

 

У Аустралији у Сиднеју је на митинг дошло око три хиљаде људи који не могу Трампу да опросте непријатне примедбе на адресу жена.

 

«Ми не протествујемо само против Доналда Трампа. Циљ нам је да иступимо против регресивне политике родне неједнакости које има и овде у Аустралији», рекао је један од протестаната.

 

 

Демонстранти у Латинској Америци су протестовали још радикалније, спаливши лутку са Трамповим ликом због најаве његове имиграционе политике. Наиме, администрација новог Председника је више пута давала изјаве о депортацији илегалних имиграната и изградњу зида на граници између САД и Мексика.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ; ;