Судбина сиријског Председника Башара ел Асада неће бити предмет сутрашњих преговора у Астани, већ ће главни задатак бити успостављање примирја и прекид крвопролића у земљи, изјавио је представник делегације опозиције Јахја ел Ариди.

 

 

„Опозиција се не бори против државних институција већ против једног човека. Опозиција је у потпуности подређена очувању државних институција. Међутим, Башар је друго питање“, рекао је Ариди.

 

Он је такође истакао да је опозиција спремна да директно разговара са представницима Дамаска, иако је спремна и на дијалог путем посредника, како би се постигло примирје и зауставило крвопролиће.

 

И стални представник Сирије при УН Башар ел Џафари тврди да ће главни задатак преговора бити увођење дугорочног примирја, али и раздвајање терористичких групација попут ДАЕШ-а и Нусра фронта од опозиције и постизање сагласности око наставка борбе против тероризма.

 

Он је, међутим, додао да је рано говорити о томе шта се може очекивати од преговора, иако сматра да ће учешће Дамаска позитивно допринети дијалогу како би се саслушале тачке гледишта свих страна. Поред тога, истакао је да очекује већу улогу САД у потрази за политичким решењем сиријског конфликта.

 

Преговори у Астани најављени су за понедељак, а организовале су их Турска, Иран и Русија. Истовремено, како је најављено, ти преговори неће бити замена за женевски процес.

 

Ката

 

Извор Спутњик

Тагови: ; ;