У главном граду Казахстана су у току завршне фазе припрема за међународни састанак о Сирији који је заказан за 23. јануар.

 

 

Преговори за решавање кризе у Сирији ће почети у понедељак у Астани и очекује се да ће трајати два дана. Прве делегације су почеле да пристижу у главни град Казахстана још у суботу. Пре почетка састанка заказаног за 23. јануар, одржане су консултације између делегација Ирана, Турске и Русије, које треба да створе повољне услове за званичне преговоре.

 

У међувремену, у Астани припреме приводе крају. Рано ујутру у понедељак домаћи и страни новинарима ће бити дочекани у опремљеној конференцијској сали. Пријаве за праћење овог догађаја послало је више од 300 страних медија.

 

Конференцијска сала се налази у подножју телевизијске станице «Казмедија Орталиги» ( «Казмедија центар») — згради која има 22 спрата и у којој постоје услови за емитовање свих националних медија у Казахстану. Центар је саграђен 2011. године и опремљен најмодернијом опремом.

 

Насупрот зграде се налази хотел светске класе Rixos President Astana. 2015. је управо у тој области, иза затворених врата, два пута одржан састанак представника сиријске опозиције.

 

Званично, место преговора није објављено, али су из Rixos President Astana саопштили да сеу мере безбедности у хотелу појачане — хотел је под заштитом огана власти. Саопштили су и да ће у понедељак хотел ће нормално радити, али ће део хотела где се налази конференцијска сала вероватно бити затворен. Забрањено је и фотографисање и снимање видео и аудио записа.

 

Министарство унутрашњих послова Казахстана је обавестио да ће у Астани током преговора мере безбедности бити појачане. Посебна пажња ће бити посвећена месту боравка страних делегација, и трасама којима ће се делегације кретати.

 

 

Тагови: ; ;