Први делови мозаика на Храму Светог Саве очекују се половином априла, а у наредних годину дана мозаик у калоти куполе би требало да буде завршен, рекао је руски академик Николај Мухин, главни мозаичар на Храму Светог Саве на Врачару у сусрету са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом.

 

 

Патријарх Иринеј примио је јуче у Патријаршији у Београду делегацију из Руске Федерације коју је предводио академик Мухин, саопштено је данас из Српске православне цркве.

 

Академик Мухин поднио је детаљан извештај Његовој светости о радовима на мозаику у калоти куполе, приказавши велики број фотографија из атељеа у Москви.

 

Тренутно је у атаљеу упослено око 100 мозаичара који свакодневно вредно раде, наводи се у саопштењу.

 

Мухин је истакао да је, упркос томе што тек предстоји уговарање мозаика у подкуполном делу и у олтару, он отпочео са разрадом и тих композиција.

 

Академик Мухин изразио је жељу да Храму Светог Саве донира мозаик у лунетама изнад западног улазног портала и представио предлог решења за ову позицију.

 

Патријарх Иринеј захвалио је члановима руске делегације на пожртвованости и великој љубави коју имају према српској Цркви и српском народу.

 

Руску делегацију чинили су и директор Музеја савремене уметности у Москви Манана Попова, Димитриј Малишев и протојереј Виталиј Тарасјев.

 

Пријему су присуствовали и главни инжењер градње Храма Светог Саве Милан Глишић, главни архитекта Храма Светог Саве ђакон Мирослав Николић и ђакон Александар Прашчевић из Одељења за међуцрквене послове Светог архијерејског синода

 

 

 

Тагови: ;