Протест великих размера је одржан јуче у северном италијанском граду Вићенца и окупио је око хиљаду људи.

 

Учесници демонстрација су прешли неколико километара по историјском центру старог града. Они су носили транспаренте и узвикивали пароле против великих инфраструктурних пројеката локалних власти, као што је изградња аутопутева и брзих пруга, као и против околних војних објеката САД.

 

Главни слоган протеста је приказан на великом транспаренту који је носило преко десеторо људи. На њему пише: «Заштитимо земљу — за будућност без војних база.» Колону су предводиле групе «Без база» и «Дал Молин», који се противе постојању ваздухопловне базе САД на северној периферији Вићенце.

 

 

«Све док се људи не мобилишу и не изврше притисак на власти да би протерале базе са наше територије, политичари неће учинити ништа јер нису заинтересовани. Морамо натерати политичаре да нам одговоре, а они сада то не желе», рекао је један од организатора марша Франческо Павин.

 

Овај догађај је окупио и политички активне младе људе и старију генерацију. Многи демонстранти, користећи топло и сунчано време, су дошли са децом и са својим псима.

 

 

Група жена је носила плакат «Америчка војска – ван из Италије», а један од најмлађих учесника акције је неуморно махао заставом са прецртаним авионом.

 

 

Демонстрације су одобриле локалне власти и пратила их је полиција. Портпарол полиције Алесандро Кампањоло је проценио да је на демонстрацијама учествовало најмање 500 људи.

 

Ката

 

Тагови: ; ;