Председавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић одбија да Тужилаштву БиХ достави податке о масовним гробницама на планини Озрен и у Посавини у којима су закопане српске жртве, пише «ЕуроБлиц».

 

 

Лист наводи да истражиоци Института за нестала лица БиХ већ дуже време поседују податке о постојању масовних гробница у којима су сахрањени нестали Срби из Возуће, Брода, Дервенте, Оџака и Орашја, али да Машовић не жели надлежним тужиоцима да достави те податке.

 

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић потврдио је за «ЕуроБлиц» да Машовић «сторнира одређене предмете» гдје су Срби жртве, а починиоци злочина припадници такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране.

 

Председник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић сматра да је Машовић главни кривац што више од двије деценије од завршетка рата није пронађено скоро 2.000 несталих Срба.

 

«Машовић и СДА, чији је истакнути функционер, годинама злоупотребљавају Институт за нестала лица БиХ за политичке циљеве. Установа, на чијем се челу налази Машовић још од 2008. године, у његовом мандату скоро да је у потпуности обуставила трагање за несталим Србима», закључио је Мандић.

 

 

РТРС

Тагови: ; ; ;