Саветник новог председника Гамбије Мај Ахмад Фати каже да је бивши лидер те земље Јахја Џамех испразнио државну касу. Џамех је однео са собом 11,4 милиона долара, навео је Фати, напомињући да су то досад успели да открију.

 

 

«Гамбија је финансијски ојађена. Касе су буквално испражњене. Такво је чињенично стање. То је потврђено и у министарству финансија и у Централној банци Гамбије», казао је Фати.

 

Џамех је у току дана одлетео из гамбијске престонице Банџула пошто је након силаска са власти на којој је био 22 године решио да оде у егзил.

 

Позивајући се на очевице, Ројтерс преноси да су војне једнице западноафричких земаља ушле у главни град Гамбије у склопу операције довођења на власт легално изабраног председника.

 

Овај ауторитарни вођа је преузео власт пучем 1994. године, а повукао се са чела земље под притиском армија западноафричких земаља које су ушле у Гамбију како би га присилиле да призна пораз на децембарским изборима на којима је победио Бероу.

 

Лидери западноафричких земаља дали су ултиматум Џамеху да до поднева напусти позицију.

 

Снаге Економске заједнице Западноафричких земаља ушле су у Гамбију како би омогућиле Бероу да дође у земљу а дочекале су их стотине људи кличући због промене режима.

 

 

Извор: Вечерње Новости

Тагови: ; ;