Пре две године мисија Еулекс, односно Специјално тужилаштво Косова, обећали су да ће поново покренути истрагу у свим случајевима киднапованих и убијених новинара на Косову, али се то није догодило.

 

DCIM109HPDVC

 

Тадашњи заменик главног тужиоца СТК-а Џонатан Рател казао је да ће учинити све да се у сарадњи са тужилаштвима у Приштини и Призрену, полицијом Косова и одељењем за судску медицину покрену истраге и дође до истине и правде.

 

Седамнаест година од завршетка рата и даље су непознате убице и киднапери дванаесторице новинара и медијских радника.

 

Две године од чврстог обећања, Специјално тужилаштво Косова у одговору «Вестима» потврдило је да се истрага води само у два случаја, а четири предмета одавно су затворена.

 

Еулекс је 2015. најавио да ће прегледати све базе података како би дошао до потребних чињеница.

 

У Специјалном тужилаштву Косова кажу да ће два случаја убиства новинара, а који су у истрази, предати локалним властима. Убиство новинара Енвера Маљокуа (убијен 11. јануара 1999.) «случај ППН 184 / 2016 је под прелиминарном истрагом» тужилаштва.

 

Такође и случај убиства Џемаиљ Мустафе, сарадника «Бота Сота» (убијен је 23. новембра 2000.) у Приштини, односно «случај ППП 21 / 2011» како га води СТК.

 

Један од њих је Љубомир Кнежевић, новинар приштинског «Јединства» и дописник «Политике», отет 6. маја 1999. године код Вучитрна. Његов син Горан упутио је жалбу Саветодавној комисији за људска права Унмика.

 

Специјално тужилаштво Косова каже да о Љубомиру Кнежевићу — «нема доступних информација.»

 

Нестанак новинара Марјана Мелонашија, односно случај ППП 096/09 како се води у Специјалном тужиалштву Косова «пребачен је Основном тужилаштву у Приштини 3. маја 2011».

 

Мелонаши је новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. у центру Приштине.

 

Документација Унмика указује да до 2005. године није било никакве истраге везано за овај случај. Тада су унесени у базу података, а немало потом је случај затворен.

 

Према наводима СТК-а, о нестанку новинара Радио Приштине Ранка Перенића и Ђуре Славуја, отетих 21. августа 1998. на путу Велика Хоча — Зочиште, истрага је обустављена октобра 2013 због недостатка доказа.

 

Осим о случају Љубомира Кнежевића, у Специјалном тужилаштву Косова кажу да немају података ни о убиству ССефкија Попове, новинара «Рилиндје», убијеног 10. септембра 2000. године у Вучитрну.

 

У својим одговорима не спомињу имена Момира Стокуће, фоторепортера и сарадника «Политике» убијеног 21. септембра 1999. у породичној кући у центру Приштине. Као ни Мила Буљевића, медијског радника, отели су припадници ОВК 25. јуна 1999. године, недалеко од избегличког центра у Приштини и пред очима пролазника.

 

Пре седам година затворена је и истрага у случају Александра Симовића Симе, новинара «Медија екшн интернешенал» и преводиоца, који је нестао 21. августа 1999. године у Приштини.

 

Специјално тужилаштво Косова исто наводи да је «случај ППП 283/09 одбачен 22. јула 2009. због недостатка доказа». Затворен је и предмет истраге убиства Бардуља Ајетија, новинара и колумнисте «Бота сота», убијеног 3. јуна 2005. године.

 

Овај случај је, кажу у Специјалном тужилаштву, одбацио Унмик 11. децембра 2006. због недостатка доказа. У оба случаја, за ново покретање поступка потребни су нови докази.

 

У истрази се најдаље отишло у покушају да се нађу убице Бекима Кастратија, новинара листа «Бота сот», убијеног 19. октобра 2001. Међутим, прошле године, и тај случај је обуставјен.

 

„Случајеве ППС 41/14 и 73/2011 ППС, тужилаштво је закључило 21. марта 2016. јер једини идентификовани осумњичени умро“, наводе у Специјалном тужилаштву Косова.

 

Скупштина Косова је јуна 2016. године Еулексу продужила мандат и том приликом изменила закон о мисији владавине права ЕУ. Када је реч о Специјалном тужилаштву Косова, уместо међународних, на његовом челу те институције сада се налазе локални тужиоци.

 

Еулексу су смањене извршне надлежности и задужен је само за одређене случајеве, односно за кривичне предмете поктренуте пре 15. априла 2014, случејеве који су тужиоцима Еулекса дати од 5. априла 2014. до 15. јуна 2016, односно за случајеве додељене судијама Еулекса пре 15. априла 2014, наводе «Вести».

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;