Холандски премијер Марк Руте позвао је грађане да на предстојећим парламентарним изборима гласају за стабилност и додао да људи или треба да се прилагоде холандским вредностима или да оду.

 

 

Како преноси АФП, претендујући на трећи мандат, Рутова конзервативно-либерална Народна партија за слободу и демократију (ВВД) покренула је слоган изборне кампање „Понашај се нормално” у отвореном писму објављеном у два холандска листа.

 

У покушају да се додвори симпатизерима лидера Слободарске партије Герта Вилдерса, коме је порасла подршка судећи по анкетама, Руте је упозорио да они људи који одбијају да се прилагоде и критикују холандске вредности морају да почну да се „понашају нормално или да оду”.

 

„Некада се чини да се више нико не понаша нормално”, навео је Руте у писму.

 

 

Према његовим речима, није решење да се сви ставе у „исти кош”, да се вређају или протерају читаве групе.

 

Током обављања функције премијера у две владе, Руте је стекао репутацију прагматисте, али како се приближавају парламентарни избори заказани за 15. март, Вилдерс и његова Слободарска партија добили су подршку захваљујући анти-мигрантској политици, политици против ЕУ.

 

Након што је у децембру прошле године, Вилдерс проглашен кривим за дискриминацију због коментара о Мароканцима, Руте је рекао да би одбио да ради с њим у коалиционој влади.

 

Руте је у писму навео и да гласачи треба да одбране холандске вредности и најавио да ће имати „лајв чет” на Фејсбуку касније вечерас, преноси Танјуг.

 

 

 

 

Тагови: ;